Đeljošaj: Neuspjela nečasna radnja SDP-a

Odluka Ustavnog suda da ne uvaži inicijativu Građanskog saveza za promjene (SDP - Demos) za ponavljanjem izbora na nekoliko biračkih mjesta u glavnom gradu, čime bi bila dovedena u pitanje sudbina odborničkog mandata jedinog predstavnika albanske manjine u lokalnom parlamentu, vraća povjerenje u institucije sistema - ocijenili su u razgovoru za Pobjedu zamjenik predsjednika Albanske alternative Nik Đeljošaj i član predsjedništva te partije Vaselj Siništaj

Objavljeno: 12. 06. 2018 - 06:10

Đeljošaj ističe kako je, odbijanjam zahtjeva GSP-a, Ustavni sud donio poštenu i jedinu ispravnu odluku.

On navodi i kako je razočaran time što je upravo SDP, kako je naveo, bio vinovnik pokušaja da se izbornim inženjeringom oduzme mandat Albancima. - Žalimo što je SDP nakon izbora pokušao ono što ostali nijesu uspjeli na dan izbora, a to je da Albanska alternativa ne osvoji odbornički mandat. Odluka Ustavnog suda da odbije zahtjev SDP-a za ponavljanje izbora, kako bi izbornim inženjeringom oduzeli mandat Albancima, jedina je ispravna. Građani su glasali i rezultat je jasan.

A izborne mahinacije sa ponavljanjima glasanja, kako bi se promijenila izborna volja građana, su jako nečasne – naveo je Đeljošaj. Dodao je i kako mu je drago što u čitavoj priči nije on ispao izdajnik nego lider SDP-a Ranko Krivokapić. - Ostaće zabilježena ova nečasna radnja SDP-a, ali svakako i poštena i jedina moguća odluka Ustavnog suda. Ovakve odluke vraćaju vjeru u institucije – poručio je Đeljošaj. Vaselj Siništaj ističe kako je teško očekivati da svi budu zadovoljni izbornim rezultatom, da mu je ,,žao Građanskog saveza za promjene“, ali i dodaje kako je dobro to što je prvi put za jednu manjinsku listu na ovim izborima primij enjen princip afirmativne akcije.

- Na nivou glavnog grada je za jednu manjinu vrlo teško dobiti tri odsto glasova, a ovakvo zakonsko rješenje je jako korisno. Time je konačno pokazana dobra volja da se jednoj manjini omogući autentično predstavljanje na nivou glavnog grada – zaključio je Siništaj.