Optuženi za ubistvo tetke želi privatnog advokata, da nema javnosti i da mu se sudi u Hagu

Početak suđenja Emiru Sarvanu (40), optuženom za ubistvo tetke Durije Pojatić, u podgoričkom Višem sudu odgođeno za 18. septembar jer je okrivljeni otkazao punomoćje advokatici Azri Jasavić, koja mu je dodijeljena po službenoj dužnosti.

Objavljeno: 12. 06. 2018 - 21:55

Sarvan je sudu pojasnio da radi na pronalaženju novog branioca, ali da mu taj posao otežava uprava Istražnog zatvora koja mu dozvoljava telefonske razgovore samo sa ocem.

- Tražim privatnog advokata, službeni mi ne treba. Teško dolazim do telefona i otežano mi je pronalaženje advokata. Osim toga, dopušteno mi je da razgovaram samo sa ocem. Zašto mi nije dozvoljeno da pozovem brata i kumu – kazao je on.

Sarvan nije želio da otkrije advokata sa kojim kontaktira oko angažovanja, navodeći da se radi o više advokata sa više strana.

Sud je dostavio Sarvanu listu advokata i poučio ga da vijeću sudija Višeg suda pošalje pisani zahtjev za obavljanje telefonskih poziva porodici i advokatima, što će mu biti odobreno.

Dogovoreno je da Sarvan u narednih mjesec dana pronađe branioca i dostavi sudu ime advokata koji će ga braniti.  

Osim zahtjeva za novim advokatom, Sarvan je j od suda zatražio da on bira vijeće sudija koje će mu suditi, jer, kako je naveo, to mu je pravo zakonom zajemčeno.

Potom je zatražio da mu se sudi u maloj sudnici jer je ,,adekvatnija“ od velike sudnice.  

Posljednji zahtjev odnosi se na isključenje javnosti na njegovom suđenju.

- Novinari su previše digli pritisak zbog ovoga, žaliću se za to. Blatila se moja porodica, a pogotovu ja. Hvala Bogu, utvrdiće se da od ovoga nema ništa. Tražiću i da im se zabrani da izvještavaju o ovome jer neobjektivno pišu i ugrožen mi je život samim tim. Priča se svašta po zatvoru, pa se to prenosi vani onda, pa moji roditelji dolaze u opasnost. Želim da u sudnici budu samo ljudi iz vijeća, tužilac, obezbjeđenje i ja – bio je detaljan Sarvan. 

Odgovarajući na zahtjeve, sutkinja Moštrokol je optuženom objasnila da ne može birati sudnicu s obzirom na skromne kapacitete koje ima Viši sud, kao ni krivično vijeće, jer je predmet njoj dodijeljen programom slučajne raspodjele.

- Ukoliko smatrate da imate razlog za izuzeće ovog vijeća, vi u svakom momentu možete da tražite izuzeće. Što se tiče zatvaranja suđenja za javnost, o tome ćemo donijeti odluku kada suđenje počne - objasnila je sutkinja Vesna Moštrokol.

 

Tražio od Jasavić da mu se sudi u Strazburu ili Hagu

 

Emir Sarvan je od njegove dosadašnje advokatice Azre Jasavić tražio da mu obezbijedi prvostepeno suđenje u Strazburu ili Hagu, navodi se u dopisu koji je dostavljen Višem sudu, a u koji je Pobjeda imala uvid.

- Svog branjenika upoznala sam da mu se za ovo krivično djelo može suditi jedino u Crnoj Gori i da se sudu u Strazburu može obratiti kada okonča sve postupke predviđene domaćim zakonodavstvom. Optuženi je insistirao da sam bira krivično vijeće koje će mu suditi i rekao da želi hitnu ekshumaciju tijela pokojne Durije Pojatić – navodi se u dopisu koji je advokatica Azra Jasavić dostavila sudu navodeći da to čini na insistiranje klijenta, iako su njegovi zahtjevi neutemeljeni.

 

Prema navodima optužnice, Sarvan je 30. oktobra prošle godine na svirep način, s umišljajem ubio tetku Duriju Pojatić u njenom stanu na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici. Prije nego što je Pojatić ugušio držeći joj šakama zatvorene nos i usta, Sarvan je žrtvu izudarao nogama i rukama, kao i kutlačom po glavi i tijelu.

Zastupnik optužnice, tužiteljka Tatjana Begović, navodi i da, dok je optuženi šakama držao zapušene nos i usta, žrtva je za to vrijeme usljed nanijetih tjelenih povreda i ugušenja trpjela bolove i strah jakog intenziteta.

Sarvan se u istrazi branio ćutanjem.