Pake obećao pomoć u finansiranju Međunarodnog instituta za održive tehnologije

Ministarka nauke dr Sanja Damjanović boravi danas u Briselu, gdje se sastala sa novoizabranim generalnim direktorom Direktorata za nauku i inovacije Žan Erikeom Pakeom. Na sastanku je bilo riječi o mogućnostima finansiranja Međunarodnog instituta za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi (SEEIIST).

Objavljeno: 12. 06. 2018 - 16:12

Ministarka Damjanović je iskoristila priliku da direktora Pakea upozna sa dosadašnjim aktivnostima na uspostavljanju inicijative, ističući da je u prethodnih godinu dana, naročito od oktobra 2017. godine, postignuto mnogo rezultata na jačanju ove ideje i njenom transformisanju u regionalni projekat.

 

Ona je posebno istakla podršku i spremnost Vlade Crne Gore da ovu ideju prihvati kao izuzetan generator razvoja čitavog regiona, ne samo na polju nauke, nego i ekonomije.

 

Takođe, ministarka Damjanović je ukazala da region Zapadnog Balkana ima izvrsnu prošlost i tradiciju kada je o nauci riječ, te da je Institit način da se ta prošlost obnovi na najbolji mogući nacin.

 

-Jedan od  najvećih problema našeg regiona jeste odliv talenata. Decenijama ne uspijevamo da u zemljama zadržimo najbolje među najboljima, iz razloga što u zemljama regiona ne postoji tzv. “first class research”, kao ni vrhunska naučna infrastruktura koja bi upravo omogućila naučnicima da rade u uslovima kao njihove kolege u inostranstvu. Ovaj projekat može da promijeni tu sliku i ne samo zadrži postojeće, nego i vrati veliki broj onih koji su napustili ovaj region. Na ovaj način, istakla je Damjanović, riješili bi naše višestruke probleme, ali i neke od vaših velikih izazova, smanjili bi jaz koji je sada više neko očigledan između Zapadnog Balkana i ostatka Evrope- kazala je ministarka Damjanović.

 

Generalni direktor Direktorata za nauku i inovacije Žan Erike Pake je istakao da je svjestan problema sa kojima se Balkan suočava već decenijama, posebno imajući u vidu činjenicu da je jedno vrijeme proveo u Direktoratu za proširenjem upravo na poziciji Direktora za Zapadni Balkan.

 

-Ovo je sjajan projekat o kojem sam puno čuo od svojih kolega, ali i mog prethodnika Roberta Jana Smitsa i spreman sam da pomognem da se nađe način za finansiranje ove inicijative, kazao je Pake.

 

Pored ministarke Damjanović sastanku su prisustvovali i prof. dr Hervig Šoper (Herwig Schopper), nekadašnji generalni direktor CERN-a i inicijator ideje SEEIIST, Aleksan Roj (Aleksan Roy), koordinator TIARA projekta, jednog od najvećih i najuspješnijih konzorcijuma u H2020 i ambasador Bojan Šarkić.

 

Prof. Aleksan Roj je, kao osoba koja ima dragocjeno iskustvo u EU projektima, istakao da je segment finansiranja u narednoj godini krucijalan za ovaj projekat. On je kao rješenje predložio finansiranje projekta kroz pozive EU za istraživačku infrastrukturu, kao i obezbjeđivanje inicijalnih sredstava kao svojevrsnog mosta, dok poziv za istraživačku infrastrukturu ne bude finalizovan. Roj je naveo i niz primjera koje EU može slijediti i koje je primjenjivala za slične projekte u prošlosti.

Profesor Hervig Šoper je u razgovoru posebno istakao važnost sadašnjeg momenta, jer smatra da je ovaj projekat zaista uspio da na pravi način animira naučnu, ali i političku zajednicu.

 

-Hadronska kancer terapija jednoglasno je od strane regiona izabrana kao opcija za budući institut i sada je pravi momenat za prepoznavanje dosadašnjih napora od strane EU, istakao je  Šoper.

 

Direktor Pake je saglasan sa navedenim stavovima i na sastanku obećao da će u narednom periodu obaviti niz potrebnih razgovora sa kolegama iz drugih sektora, kako bi se našao način da se ova inicijativa pokrene.

 

Nakon sastanka sa direktorom Pakeom, ministarka Damjanović se susrela sa Tomasom Haglajterom (Thomas Hagleitner), šefom jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za politiku susjedva i pregovore o proširenju, sa kojim je razmatrana mogućnost finansiranja ovog projekta kroz IPA strukturu, sa posebnim akcentom na regionalnu IPA komponentu.

 

Kasnije danas, ministarka Damjanović će se sastati i sa generalnim direktorom Udruženog istraživačkog centra JRC, institucije koja trenutno pruža podršku Crnoj Gori na uspostavljanju Strategije Pametne Specijalizacije.