Nekadašnji svjetski šampion objavio kraj karijere

Nekadašnji svjetski prvak u teškoj kategoriji, 37-godišnji Britanac Dejvid Hej, objavio je danas da je završio profesionalnu karijeru, izjavivši da je "spreman zaključiti ovo poglavlje u životu" te dodao kako "ovo nije kraj priče, nego početak nečeg novog". 

Objavljeno: 12. 06. 2018 - 20:26

Hej je karijeru završio s dva poraza od Tonija Beljua, u martu 2017. i maju ove godine. Tako je došao do četiri poraza u 32 profesionalne borbe.

Hej je u tešku kategoriju stigao nakon što je u poluteškoj osvojio svjetske naslove u verzijama WBC, WBO i WBA. U teškoj kategoriji je naslov svjetskog prvaka u verziji WBA osvojio 2009. godine pobijedivši Rusa Nikolaja Valujeva.

Tako je postao drugi bokser nakon Amerikanca Evandera Holifilda koji je ujedinio naslove u poluteškoj kategoriji i potom osvojio naslov i u teškoj kategoriji.

No nakon poraza od Beljua i Heju je postalo jasno da više ne može boksovati na vrhunskom nivou.

"Vidio sam udarce kako dolaze, ali nijesam bio dovoljno brz da bih ih izbjegao. Otvarao sam prilike, ali nijesam imao brzinu ni pokretljivost da bih ih iskoristio. Ukratko, uobičajeni kontranapadi, kakve sam bez poteškoća izvodio još od tinejdžerskih dana, više nijesu u mom arsenalu, a kad primam udarce, uzdrmaju me od glave do pete", izjavio je u oproštajnoj poruci David Hej te dodao:

"Ono što sam nekada radio u ringu instinktivno, sada postoji samo u mojoj glavi i na snimcima mojih starih mečeva. Bokserski bogovi su odlučili. Više me ne žele štititi monstruoznom brzinom i snagom koju sam imao, a bez tih božjih darova, izgubio sam prednost."

 Hej je priznao i da je želio boksovati mnogo više nego što je uspio, za što je okrivio brojne povrede.

"U posljednjih pet godina potpuno su mi popucala oba bicepsa, mišići ramenog pojasa i Ahilova tetiva. Sve četiri povrede mogle su značiti kraj karijere i zbog svake od njih morao sam na operaciju i proći mjesece rehabilitacije. No najveći fizički izazov je bila operacija kičme koju sam prošao u martu 2015. godine." 

Heju je ovo drugi oproštaj. Prvi put je kraj karijere objavio u oktobru 2011. godine, tri mjeseca nakon poraza od Vladimira Klička, ali se sljedeće godine vratio u ring.

"Ponosan sam na sve svoje borbe. Ponosan sam i što s bojnog polja odlazim srećan i zdrav i što sam uspio finansijski osigurati budućnost svojoj porodici", zaključio je Hej.