Na Zapadnom Balkanu gradi se centar za masovni prihvat migranata

Nakon danskog premijera i austrijski kancelar Sebastijan Kurc pomenuo da se vode pregovori da se u Evropi, ali van EU, napravi centar za prihvat migranata.

Objavljeno: 13. 06. 2018 - 11:22

Kurc je za javnu televiziju ORF objasnio da na tom planu radi Austrija zajedno sa nekoliko zemalja, a njegova suština je da se osnuje centar za prihvat migranata van Unije, gdJe bi im bila pružena zaštita ali ne i šansa za bolji život.

Upitan o postojanju takvog projekta on je rekao da su u toku napori da se van EU formiraju centri za zaštitu gdje mogu da budu smještene izbjeglice ali gde im ne bi bio ponuđen "bolji život u centralnoj Evropi". "To je projekat na kome radimo s malim brojem država vrlo povjerljivo da bi povećali njegovu izvodljivost", rekao je Kurc za ORF. 

Kurc, konzervativac koji vlada sa ekstremnom desnicom, nije precizirao kome bi bili namijenjeni ti centri ali  njegov danski kolega Lars Rasmunsen  nagovestio je prošle nedjelje da razgovara sa nekim zemljama, uključujući i Austriju, o otvaranju "zajedničkih centara" namijenjenih migrantima koji nemaju uslov da traže azil u EU ili kojima su odbijeni zahtevi za azil. 

Posljednjih dana se u austrijskim medijima pominje Albanija kao zemlja koja bi mogla da prihvati te centre. Upitan o tome austrijski kancelar je samo rekao "vidjećemo". 

Osim Albanije, zemlje koje se nalaze u Evropi, a nisu članice EU su zemlje Zapadnog Balkana među kojima je i Crna Gora.

Podsjetimo, crnogorska Vlada je naručila iz Mađarske zaštitnu ogradu kako bi se zaštitila od velikog priliva migranata.