Neprimjereno unositi razdor među ljekare radi ličnog revanšizma

Razočarava činjenica da je stručni kolegijum Kliničkog centra zloupotrijebljen za diskreditaciju Sindikata doktora medicine, saopšteno je medijima iz tog sindikata u odgovoru na, kako su naveli, nepotpisano saopštenje direktorice KCCG Zorice Kovačević "i navodno kolegijuma direktora klinika Kliničkog centra".

Objavljeno: 13. 06. 2018 - 11:58

"Sindikat doktora medicine ukazuje na probleme i već godinama traži partnere za njihovo rješavanje. Žao nam je što to ne prepoznajete u brojnim mailovima koje Vam šaljemo i pozivima za razgovor na koje ne dobijamo odgovor. Molimo Vas da nas politički ne svrstavate, da na taj način ne diskreditujete naš rad. Naša struka je naša jedina politika i naš jedini cilj je da dovedemo pacijente, ljekare i kreatore zdravstvene politike za isti sto, da sagledamo naše probleme iz svih ovih uglova i da na bazi tih zaključaka formulišemo jasnu strategiju. I sve to radimo sa stanovišta struke, a ne politike. Vaš nesporan uspjeh su aparati i građevinski radovi kao što smo rekli, ali nezadovoljstvo naših pacijenata, nezadovoljstvo ljekara i ostalog medicinskog osoblja govori o jednom dubljem problemu koji ne rješavamo. Da li opet govoriti o odlivu kadra, o deficitu kadra, o uslovima rada, o niskim zaradama, o nedostatku protokola… Zbog prikrivanja činjenice da sa Ministarstvom zdravlja nemate dobar odnos ispaštaju i zdravstveni radnici i pacijenti", ističe se u odgovoru predsjednice Sindikata doktora medicine dr Milene Popović Samardžić.

Kako je dodala, u Kliničkom centru radi više od 400 ljekara od kojih su većina članovi Sindikata,  na čije zahtjeve za razgovor za početak treba odgovoriti.

"Mi smo imali inicijativu za saradnjom, imaćemo je uvijek jer nas naš profesionalni odnos obavezuje na to. Odlučićete da li ćete iskoristiti naše kapacitete, našu stručnu pomoć u rješavanju nagomilanih problema pacijenata i ljekara ili ćete nastaviti sa samozavaravanjem ili pak tendencioznim zavaravanjem javnosti i kolega. Nije primjereno unositi razdor među ljekare radi ostvarivanja ličnog revanšizma koji proizilazi iz osjećaja uvrijeđenosti. Osobama koje rade u zdravstvenom sistemu ne priliče indolentne reakcije poput ovih i u najmanju ruku opasne su. Nas kodeks medicinske etike i deontologije obavezuje na saradnju i međusobno uvažavanje. Stručni kolegij ne treba koristiti za lične osvete već za naše jedinstveno djelovanje u unaprjeđenju kvaliteta zdravstvene zaštite. Zadovoljan ljekar je preduslov za zadovoljnog pacijenta. Dobro edukovan ljekar je preduslov dobrog ishoda liječenja. To trebaju biti naši ciljevi i u tom pravcu Sindikat doktora djeluje i pruža ruku saradnje svima koji sa nama dijele taj cilj, ali ne manipulativno, ne demagoški, ne politikanski, već iskreno i suštinski", navela je Popović Samardžić.