Zar palestinsko civilno stanovništvo nema pravo da bude zaštićeno?

Poslije 51 godine izraelske vojne okupacije, palestinsko društvo je obilježeno intenzivnom nesigurnošću ljudi, raseljavanjem i patnjom koju trpi civilno stanovništvo u okupiranoj Palestini, uključujući Istočni Jerusalim i Gazu. Gaza je pod jedanaestogodišnjom blokadom i neprekidnim izraelskim vojnim agresijama što je traumatizovalo stanovništvo i uzrokovalo tešku društveno-ekonomsku deprivaciju.

Objavljeno: 13. 06. 2018 - 15:19

Od 30. marta, kriza se produbila i do danas je ubijeno 125 Palestinaca uključujući 15 djece, a 14.000 je ranjeno od strane okupatora.

Prvog juna 2018. godine Savjet bezbjednosti UN-a nije usvojio rezoluciju koja se odnosila na nedavno nasilje i urgentnu potrebu za zaštitom palestinskog civilnog stanovništva, uprkos podršci većine članica, a zbog veta koje je stavila stalna članica.

Palestinsko rukovodstvo je odlučilo da ne odustane od pravne i diplomatske inicijative kako bi se spriječilo da budu počinjeni novi masakri od strane Izraela protiv palestinskog naroda. Zato će danas Generalna skupština UN-a glasati za sličnu rezoluciju koja poziva na zaštitu palestinskih civila.

Nacrt rezolucije, kako je prikazano, je balansiran tekst koji je stigao nakon ekstenzivnih  pregovora sa svim državama članicama UN-a. Cilj nacrta je unaprijediti razmatranje mjera kako bi se obezbijedila očajnički potrebna zaštita palestinskog civilnog stanovništva pod izraelskom okupacijom. Ovo je striktno urađeno u okviru međunarodnog prava, uključujući humanitarno pravo i ljudska prava.

Ovaj ozbiljan i hitan cilj ne treba politizovati kao što to pokušava jedna strana.