Male šanse za bilateralni dogovor o Prevlaci

Gotovo je nemoguće da Crna Gora i Hrvatska postignu bilateralni dogovor o razgraničenju na Prevlaci, već će to pitanje „završiti“ pred međunarodnim sudom - saglasni su u izjavama za Pobjedu Davor Đenero, hrvatski analitičar, i Branko Lukovac, nekadašnji crnogorski šef diplomatije.

Objavljeno: 14. 06. 2018 - 06:17

Hrvatska vlada saopštila je u utorak da je spremna za bilateralni dogovor sa Crnom Gorom vezano za pitanja Prevlake. Đenero za Pobjedu kaže da to što je učinila Hrvatska samo je impuls da se uđe u još jedan krug razgovora, kako bi se postigao dogovor o tome koji sud će odlučivati o pitanju Prevlake.

- Treba se dogovoriti da li će to biti Međunarodni sud pravde, pred kojim je i za Hrvatsku i za Crnu Goru postupak besplatan, jer je to sud Ujedinjenih nacija, ili Međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu, pred kojim je, takođe, besplatan postupak za ove dvije zemlje – rekao je Đenero.

On je istakao da nije uvjeren da je moguće postići bilateralni sporazum o razgraničenju na Prevlaci.

- Ne vjerujem da će Hrvatska ikad više pristati na ad hoc arbitraže, kao što je pristala pritisnuta od Republike Slovenije, nego da će insistirati na tome da se problem rješava po međunarodnom pravu – kazao je Đenero, dodajući da je Hrvatskoj u interesu da se pitanje Prevlake pokrene samo zbog toga što je ono daleko manje složeno nego rješavanje pitanja sa BiH i Srbijom.

- Čini mi se da je Hrvatskoj, od svih graničnih pitanja koja su joj otvorena, razgraničenje sa Crnom Gorom najmanje kritično, jer između te dvije države postoji izrazito dobro napravljen Ugovor o privremenom graničnom režimu, koji već petnaestak godina osigurava nepostojanje graničnih incidenata i miran razvoj drugih diplomatskih odnosa sa Crnom Gorom – kazao je Đenero.

Branko Lukovac za Pobjedu kaže da bi „bilo dobro kada bi se dogovor mogao postići“, ali on, kako je istakao, ne vjeruje u to.

- Smatram da neće biti mogu- će da se pitanje razgraničenja bilateralno riješi, s obzirom na to da su političke strukture i u jednoj i u drugoj državi uvjerene da Prevlaka pripada baš njima. Oni ne mogu bez velikog rizika da odstupe od onoga što su očekivanja njihove političke javnosti. Zbog toga je realnija opcija da se to pitanje prepusti Međunarodnom sudu pravde – rekao je Lukovac.

Prema njegovim riječima, Crna Gora i Hrvatska treba da postignu sporazum i o mandatu suda koji će odlučivati o tom pitanju.

- Problem je u tome što Hrvatska smatra da samo treba da se presudi vezano za granicu na moru, crnogorska strana je za to da se mandat suda odnosi i na razgraničenje na kopnu. Zato to pitanje još nije dato sudu – rekao je Lukovac.

Opširnije u Pobjedi...