Amfilohije, Bečić i Abazović na slavlju kod Rusa, bez lidera DF-a

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije Radović, predsjednici Demokrata i Građanskog pokreta Ura Aleksa Bečić i Dritan Abazović, kao i bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, bili su gosti na koktelu povodom Dana državnosti Ruske Federacije koji je održan u utorak, 12. juna, u hotelu „Hilton“, saznaje Pobjeda.

Objavljeno: 14. 06. 2018 - 06:24

Mediji bliski koaliciji Demokrate-Ura su upadljivo izbjegli da objave informaciju o prisustvu Abazovića i Bečića slavlju koji je upriličila ruska ambasada.

Svečanom koktelu prisustvovala je i predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, kao i delegacija Socijalističke narodne partije na najvišem nivou u kojoj su bili predsjednik Vladimir Joković, potpredsjednik Dragoslav Šćekić kao i član Predsjedništva Miomir Vojinović.

Svečanom koktelu povodom Dana državnosti Ruske Federacije, prema saznanjima Pobjede, nije prisustvovao niti jedan lider Demokratskog fronta, koji su prošlih godina bili redovni gosti. Front je predstavljen na znatno nižem nivou: svečanosti su prisustvovali poslanici Jovan Vučurović i Slaven Radunović.

Na koktelu je bila i bivša poslanica SNP-a Snežana Jonica, kao i generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović. Izvor Pobjede koji je priustvovao svečanom koktelu je saopštio da se odsustvo lidera Fronta dovodi u vezu sa zahladnjenjem odnosa te političke grupacije sa predstavnicima ruske ambasade posljednjih godinu dana.

Nakon pozdravnog govora, ambasador Ruske Federacije u Podgorici Sergej Nikolajevič Gricaj je pozvao goste da zajedno odgledaju promotivni film o predstojećem Svjetskom fudbalskom prvenstvu u Rusiji. Dan nezavisnosti Rusije ili Dan Rusije obilježava se 12. juna jer je tog dana 1990. godine usvojena Deklaracija o državnom suverenitetu Rusije.

U deklaraciji je definisan cilj zbog kojeg je proglašen ruski suverenitet: „obezbjeđivanje svakom čovjeku neotuđivog prava na dostojanstven život i slobodan razvoj“. Na ovaj dan u Kremlju predsjednik Vladimir Putin uručuje državna odlikovanja Ruske Federacije, a na Crvenom trgu u Moskvi se održavaju svečane manifestacije. Dan Rusije je neradni dan i obilježava se svečanostima i u drugim gradovima Rusije.