Mole investitora da im objasni što gradi

Ministarstvo održivog razvoja i turizma, odnosno urbanističko-građevinska inspekcija, obišla je ilegalni vjerski objekat koji je Srpska pravoslavna crkva izgradila u dvorištu Manastira Dajbabe u Podgorici koji je zaštićeno kulturno dobro, ali ga uprkos tome nije pečatirala, pojašnjavajući da to nije učinjeno zato što tamo - nijesu zatekli nekog da izvodi bilo kakve radove.

Objavljeno: 14. 06. 2018 - 06:56

Početkom ove sedmice inspektor za kulturna dobra iz Uprave za inspekcijske poslove zatražio je od ovog resora da izađu na teren, jer je zvanično ustanovljeno da Srpska pravoslavna crkva nema građevinsku dozvolu za bilo kakvu gradnju, ali ni ministarstvo nije riješilo problem. Kada je inspektor ovog resora obišao ilegalni objekat, sudeći prema odgovorima koje smo dobili, samo je ustanovio da niko ne izvodi radove na toj građevini. Interesantno je, takođe, da je inspektor potom pozvao investitora da dođe u prostorije ovog resora kako bi pojasnio da li ima dozvolu za gradnju ili ne, a kada se to desi, onda će inspekcija da ,,postupa dalje po zakonu“.

- Predmetni objekat je građevinski izgrađen, u momentu kontrole nije bilo izvođenja radova. Investitor je pozvan u inspekcijske prostorije radi davanja izjave u vezi izgradnje pomenutog objekta. Urbanističko-građevinska inspekcija će dalje nastaviti postupak shodno zakonu – kazali su oni.

Pojasnili su, takođe, da je urbanističko-građevinska inspekcija izvršila inspekcijski nadzor na licu mjesta na kp.2660 KO Dajbabe gdje je konstatovano da ,,postoji objekat kupole kružnog oblika prečnika u osnovi cca 5 m, oslonjena na 6 kružnih stubova, u čijoj je unutrašnjosti spomenik“.

Ni inspektor za kulturna dobra Uprave za inspekcijske poslove nije učinio ništa više da spriječi ilegalnu gradnju u dvorištu Manastira Dajbabe, već je i on konstatovao stanje na terenu i dao instrukcije kolegama iz drugih resora.

Ovaj inspektor, kako je pojašnjeno ranije za naš list, nije mogao u skladu sa svojim nadležnostima da izda rješenje i obustavi gradnju, jer se radovi ne izvode direktno na manastiru. Pojasnio je da zato nije bilo moguće ustanoviti da li ilegalna gradnja devastira vrijednosti ovog kulturnog dobra, pozivajući se ,,na rupu“ u zakonu, odnosno rješenju kojim je manastir proglašen za kulturno dobro, jer tamo nije jasno i precizno opisana granica njegove zaštićene okoline. Inspektor je zato preporučio da se taj propis uredi kako bi trebalo.

On je na terenu konstatovao da je podignut vjerski objekat (spomen-kapela) na katastarskoj parceli 2659 sa LN 212 KO Dajbabe, te da je podignut van platoa manastira. Inspekcija je urađena po hitnom zahtjevu Uprave za zaštitu kulturnih dobara, jer je ta ustanova odmah reagovala nakon pisanja Pobjede da na ovom prostoru niče ilegalni objekat. Iz Uprave tada su saopštili da novosagrađeni objekat devastira vrijednosti manastira.

I Crnogorski pokret je reagovao na ilegalnu gradnju u Dajbabama i podnio je Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici krivičnu prijavu protiv Srpske pravoslavne crkve Mitropolije crnogorsko-primorske zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja, devastacija i prisvajanje kulturnoga dobra. Iz Mitropolije crnogorsko-primorske nam još nijesu odgovorili na pitanja koja smo poslali.