Han ni riječi o skandaloznom tekstu Vijesti

Evropska unija nastaviće da prati stanje u oblasti medija u Crnoj Gori, „u kontekstu pristupnih pregovora, naročito u pogledu stvaranja povoljnog okruženja od strane vlasti za slobodu izražavanja, a sve na osnovama transparentnosti medijskog finansiranja i vlasništva, integriteta i pluralizma, kao i uz primjenu politike nulte tolerancije kada je riječ o prijetnjama i napadima na bilo kojeg novinara, uz obezbjeđivanje da svi mediji budu zaštićeni od nepotrebnog uticaja i političkog pritiska“, saopšteno je iz kancelarije komesara EU za proširenje i susjedsku politiku Johanesa Hana.

Objavljeno: 14. 06. 2018 - 07:04

To se, pored ostalog, navodi u odgovoru Tomasa Haglejtnera, koji je u ime Hana, odgovorio na pismo glavne i odgovorne urednice Dnevnih novina Vesne Šofranac koje je 22. maja upitila Briselu nakon skandalozne naslovnice i teksta u dnevniku Vijesti, u kojem su navedene izmišljene i monstruozne optužbe da su novinarke Dnevnih novina Nataša Riso-Pajović i Kristina Jerkov u redakciji rekle da je Olivera Lakić „trebala da dobije metak u glavu, a ne u nogu“.

U odgovoru se navodi da su pažljivo pročitali pismo Šofranac, ističući kako su sloboda izražavanja i mediji jedna od temeljnih vrijednosti Evropske unije i ključni element procesa pridruživanja Crne Gore EU.

- Nezavisni, pluralistički i snažni mediji su kamen temeljac bilo kojeg demokratskog društva. Kao što smo već rekli, očekujemo od crnogorskih vlasti da sprovedu brzu i adekvatnu istragu o napadu na Oliveru Lakić, tako da se počinitelji i nalogodavci dovedu pred lice pravde. Evropska unija, takođe, očekuje da se svi slučajevi napada na novinare, uključujući slučaj ubistva iz 2004. godine, kao i drugi oblici pritisaka, odmah istraže i donesu presude – piše u odgovoru Hanovog saradnika.

Šofranac je pismo Hanu uputila i 30. maja, nakon što on nije odgovarao na prethodno, podsjećajući da su se Riso i Jerkov našle na naslovnici Vijesti 16. maja, te da je ovaj dnevnik prenio trač, i ne pokušavajući da čuje drugu stranu.

- Na ovaj način urušen im je lični i profesionalni integritet i ugrožena bezbjednost. Novinarka Pajović je, nakon teksta u ND Vijesti, saslušavana u Višem državnom tužilaštvu – istakla je Šofranac.

Ona je izrazila očekivanje da će Han pokazati zabinutost i za novinarke Dnevnih novina, kao što je to učinio u slučaju napada na Lakić, i da će osuditi svako neprofesionalno ponašanje koje urušava lični i profesionalni integritet i dovodi u opasnost bezbjednost novinara iz kojeg god medija dolazili.