Protest protiv novog imena

U Skoplju je ispred Sobranja održan protest udruženja protiv dogovora o promjeni imena u Republika Sjeverna Makedonija, što je saopštio premijer Zoran Zaev.

Objavljeno: 14. 06. 2018 - 11:18

Okupljeni građani blokirali su bulevar 11. Oktobar, a za saobraćaj su bile zatvorene i okolne ulice, dok su parlament štitile policijske snage, javila je agencija MIA.

Tokom protesta ka policiji je poletio Molotovljev koktel koji se nije zapalio, kao i više flaša, a odjeknula je i šok bomba, prenosi B92. 

Demonstranti su bacali i druge predmete u pravcu policije, gorele su navijačke baklje, skandiralo se "Makedonija, Makedonija" i uzvikivane su uvrjedljive poruke protiv vlade Zaeva. Jednom učesniku protesta je pozlilo, pa je odvežen kolima Hitne pomoći. 

Predsjedavajući udruženja Svemakedonski nacionalni savet - Makedonijum, Strašo Olumčev, rekao je da su se okupili spontano da bi izrazili revolt zbog onoga što se dogodilo u utorak. 

On je naveo da pravo na odluku o nacionalnim pitanjima ima samo makedonski narod i niko drugi. 

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov saopštio je ranije da je njegova konačna odluka da neće podržati ni potpisati sporazum o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, koji su aminovali premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, jer smatra da je on štetan po državu i njene građane. 

Ivanov je u obraćanju javnosti poručio da je to za njega najštetniji dogovor u istoriji. 

“Građani, a ne predsjednik Đorđe Ivanov, odlučuju o budućnosti Makedonije”, saopštila je u srijedu veče vlada u Skoplju poslije odluke Ivanova da ne podrži sporazum sa Grčkom o imenu bivše jugoslovenske republike. 

Makedonska vlada saopštila je da žali zbog činjenice da Ivanov nije uspio da prevaziđe svoje slabosti i uvidi perspektive koje se otvaraju za zemlju nakon sporazuma između Skoplja i Atine o novom nazivu zemlja - Republika Sjeverna Makedonija.