Pozdravljamo spremnost na dijalog u parlamentu

Delegacija Evropske unije (EU) u Crnoj Gori pozdravila je najavu o postepenom povratku u parlament Demokrata i Građanskog pokreta (GP) URA, kao i spremnost vladajuće koalicije da osnuje posebnu ad-hoc parlamentarnu grupu koja će nastaviti da radi na pitanjima koja su te stranke predložile.

Objavljeno: 14. 06. 2018 - 18:30

Iz Delegacije su agenciji MINA, na pitanje da prokomentarišu najave o povratku opozicije u Skupštinu, kazali da EU sa žaljenjem gleda na bojkot prlamenta u Crnoj Gori, koji traje od 2016. godine.

„Politička debata pripada demokratski izabranom parlamentu. EU je u više navrata izjavila da sve političke stranke treba da učestvuju u konstruktivnom dijalogu unutar parlamenta sa ciljem da se pronađe put naprijed“, kazali su iz Delegacije.

Oni su kazali da im je drago što je dio građanske opozicije već ranije objavio povratak u parlament kao doprinos političkom dijalogu.

„Takođe pozdravljamo najavu o postepenom povratku u parlament Demokrata i GP URA“, kazali su iz Delegacije.

Kako su naveli, dokument koji precizira uslove za postepeni povratak Deokrata i GP URA daje Crnoj Gori šansu da sprovede reforme koje se tiču pravosuđa, slobode izražavanja i medija, kao i izbornog zakonodavstva, što su pitanja važna za put EU integracije Crne Gore.

„Pozdravljamo i konstruktivan pristup predsjednika Vlade i spremnost vladajuće koalicije da osnuje posebnu ad-hoc parlamentarnu grupu unutar parlamenta koja će raspravljati i nastaviti da radi na pitanjima koja Demokrate i URA predložile, i nadamo se da će sve političke stranke učestvovati u ovom procesu“, poručili su iz Delegacije.

Lideri Demokrata i GP URA, Aleksa Bečić i Dritan Abazović, predstavili su u srijedu Plan za prevazilaženje aktuelnog političkog i institucinalnog stanja u Crnoj Gori, koji će, kako su naveli, dovesti do uslova za održavanje prvih slobodnih i fer izbora u državi.

Zamjenik predsjednika Demokraatske partije socijalista Duško Marković kazao je ranije danas da je ta stranka spremna da radi na implementaciji važnih pitanja za proces integracija, kroz uspostavljanje posebne radne grupe u okviru parlamenta kao jedinog mjesta za takav dijalog, poručio je zamjenik.