Riješite ime Makedonije i EU će uraditi obećano

Evropski komesar za proširenje Johanes Han smatra da rješenje spora između Atine i Skoplja oko imena ima regionalni značaj.

Objavljeno: 15. 06. 2018 - 10:41

On je takođe poručio da EU mora da se pridržava svojih obećanja ako makedonske vlasti ispune uslove koji su od nje traženi.

Prema njegovim riječima, trenutno u regionu postoji pozitivno kretanje, a uzrok je bila strategija proširenja EU, koja otvara perspektivu svim zemljama.

"Na Kosovu je došlo do dugo očekivane, i već otpisane, ratifikacije sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom. Makedonija i Bugarska su zaključile sporazum o prijateljstvu, i postoje i pregovori o otvorenim pitanjima između Grčke i Albanije. Postoji pozitivno takmičenje u rješavanju otvorenih pitanja. Ne treba biti euforičan, ali signali su pozitivni i rješenje spora oko imena ima regionalni značaj", naglasio je on. 

Han je, u intervjuu bečkom dnevniku "Standard", rekao da je uvjeren da će referendum o rješenju u Makedoniji dobiti odgovarajuću većinu.

"U septembru ili oktobru treba da se održi referendum i ponudio sam da na licu mjesta promovišem rješenje. U Makedoniji imam određenu vjerodostojnost i spreman sam da to iskoristim. Važno je, međutim, da referendum ne bude pomiješan sa drugim izborima, jer u suprotnom može biti uvučen u partijsko političke borbe. Vođe u zemlji, bez obzira na čijoj su političkoj strani čini mi se, priznaju da je uspjelo nešto od interesa za zemlju u cijeli region i zato sam uvjeren da će referendum dobiti odgovarajuću većinu", objasnio je on. 

Han je rekao da polazi od toga da će članice EU pozitivno reagovati na dogovor i na Samitu 28. juna dati zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora.

"Ovom osnovnom euforijom moguće je u julu ići na Samit NATO, gdje se radi o obnavljanju poziva za članstvo. Ako na jesen djelovi opozicije budu išli istim putem i bude postojala dvotrećinska vćina za promjenu Ustava na osnovu uspješnog referenduma, mogao bi grčki parlament da ratifikuje protokol o pristupu NATO", objasnio je moguće dalje korake. 

Upitan da li vjeruje da će Atina primijeniti sporazum Han je odgovorio da je jedino što je sigurno, smrt.

"Međutim sporazum je na papiru dobro postavljen. A i Cipras je profesionalni političar. Sporazum je u interesu građana Grčke, donosi stabilnost regionu. Od normalnog prijateljstva među susjedima profitiraju svi", uveren je Han. 

On podvlači da rješenje spora oko imena predstavlja učvršćenje Zapadnog Balkana u zapadnu zajednicu vrijednosti. Na pitanje da li je moguće da na jesen počnu pristupni pregovori sa Makedonijom, Han je kazao da je sada važno početi pripreme za otvaranje poglavlja, to jest da je riječ o sveobuhvatnom skrining procesu, koji treba da razjasni da li postoje preduslovi za otvaranje poglavlja. 

Takođe je izrazio uvjerenje da će i Albanija, podstaknuta makedonskim rješenjem, uspjeti da započne pristupne pregovore, jer su mogućnosti za reforme tokom pregovora najveće.

"Uvjeren sam da će i Francuska i Holandija vidjeti da je 'čaša do pola puna'", kazao je on. 

Upitan da li bi politika uslovljavanja EU bila minirana ako Albanija ne bude nagrađena za reforme samo zato što se par zemalja Unije protive širenju, Han je rekao da bi to bilo apsolutno tako. 

"Nemamo veću vrijednost od naše vjerodostojnosti. To je i privatno tako, da se ne gubi ništa brže od vjerodostojnosti, a da traje najduže da se ona povrati. Naša vjerodostonost je dio našeg kanona vrijednosti. Ako damo neko obećanje i druga strana ispuni uslove, onda moramo da se toga pridržavamo. Ako do toga ne dođe onda bi to imalo uticaja na druge zemlje regiona", upozorio je Han.