MAKEDONIJA - GRČKA: Sjutra potpisuju sporazum o imenu

Sporazum o rješavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i strateškom partnerstvu Makedonije i Grčke, biće potpisan sjutra u mjestu Psarades na grčkoj strani Prespanskog jezera.

Objavljeno: 16. 06. 2018 - 20:55

Zvanični sastanak dvije delegacije biće nastavljen u Oteševu, na makedonskoj strani jezera.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma na poziv premijera Grčke i Makedonije Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva prisustvovaće visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Agencija MIA prenosi da će potpisivanju prisustvovati i predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Rozmari Dikarlo.

Delegacije će predvoditi premijeri Zaev i Cipras koji će se obratiti, nakon čega će potpis na sporazum staviti ministri spoljnih poslova dvije zemlje Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, zajedno sa međunarodnim posrednikom UN u pregovorima Metjuom Nimicom.

Zaev će, kako se navodi, u Psarades doploviti brodom, ako vremenski uslovi to dozvole, zajedno sa šefom diplomatije, ili kopnom preko novog graničnog prelaza.

Cipras i drugi grčki zvaničnici će ih dočekati u marini, a zatim će prošetati do specijalno napravljene platforme koja će biti pokrivena za slučaj kiše.

Posle potpisivanja sporazuma, premijeri i šefovi diplomatije, kao i drugi zvaničnici, ukrcaće se na brod i otploviti do Oteševa na suprotnoj strani Prespanskog jezera, gdje će biti priređen ručak.

Atina i Skoplje su, nakon dvije i po decenije, postigli istorijski sporazum da Republika Sjeverna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike.