Fali 900 radnika za berbu grožđa

Kompaniji ,,Plantaže“ za berbu vinskog grožđa na Ćemovskom polju biće od avgusta do kraja septembra potrebno od 800 do 900 sezonskih radnika – kazao je za Pobjedu direktor vinogradarsko-voćarske proizvodnje Dušan Kankaraš.

Objavljeno: 17. 06. 2018 - 06:20

RADNICI

On kaže da će berba krenuti ranije zbog povoljnih klimatskih uslova.

- Dio vinograda od oko 700 hektara braćemo mašinama. Imamo samohodni kombajn koji mijenja 150 radnika i dva vučena koja mijenjaju 100 radnika, ali nas brine što preostalih 900 ne možemo naći u Crnoj Gori. Već smo počeli da zovemo iz Makedonije, Srbije, BiH i sa Kosova – ističe Kankaraš i dodaje da su uslovi za sezonce dobri.

- Prosječna zarada se kreće od 15 do 20 eura dnevno, imaju obezbijeđena dva obroka, a ljudima koji sa strane dolaze plaćamo autobusku kartu. Ljudi koji žele da rade ovaj posao ne moraju da imaju predznanje, biće im obezbijeđena trodnevna obuka – kaže sagovornik Pobjede.

ZASADI

Površina vinograda na Ćemovskom polju od 2.310 hektara i devet miliona čokota čine ga najvećim vinogradom u Evropi u jednom kompleksu. Kankaraš tvrdi da je vinograd u dobrom stanju i da nema bolesti i štetočina.

- Uspjeli smo da završimo sve agrotehničke radnje. Ovo bi trebalo da bude odlična godina i po prinosu i po kvalitetu, ali ima još dosta prepreka do berbe. Prije svega izuzetno toplo i sparno vrijeme koje može da donese i grad. Druga prepreka je kiša u toku berbe – upozorava sagovornik Pobjede i dodaje da se očekuje 20 miliona kilograma grožđa, od čega 18 miliona kilograma vinskih sorti i dva miliona kilograma stonog grožđa. Od toga bi trebalo da dobiju 14 miliona litara vrhunskog vina.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)