Grčka i Makedonija danas potpisuju sporazum o imenu

Sporazum o rješavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i strateškom partnerstvu Makedonije i Grčke, biće potpisan danas u mjestu Psarades na grčkoj strani Prespanskog jezera, a zvanični sastanak dvije delegacije biće nastavljen u Oteševu, na makedonskoj strani jezera.

Objavljeno: 17. 06. 2018 - 08:05

Ceremoniji potpisivanja sporazuma na poziv premijera Grčke i Makedonije Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva prisustvovaće visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han, saopštila je evropska služba za spoljne poslove.

Sporazum će biti potpisan u 10:30 časova po lokalnom vremenu, a ANA prenosi da će potpisivanju prisustvovati i predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Rozmari Dikarlo.

Delegacije će predvoditi premijeri Zaev i Cipras koji će se obratiti, nakon čega će potpis na sporazum staviti ministri spoljnih poslova dvije zemlje Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, zajedno sa međunarodnim posrednikom UN u pregovorima Metjuom Nimicom, navodi MIA. Zaev će, kako se navodi, u Psarades doploviti brodom, ako vremenski uslovi to dozvole, zajedno sa šefom diplomatije ili kopnom preko novog graničnog prelaza. Cipras i drugi grčki zvaničnici će ih dočekati u marini, a zatim će prošetati do specijalno napravljene platforme koja će biti pokrivena za slučaj kiše.

Poslije potpisivanja sporazuma, premijeri i šefovi diplomatije, kao i drugi zvaničnici, ukrcaće se na brod i otploviti do Oteševa na suprotnoj strani Prespanskog jezera, gdje će biti priređen ručak, piše MIA.

Atina i Skoplje su, nakon dvije i po decenije, postigli istorijski sporazum da Republika Sjeverna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike.