SPC, preko poluga u vlasti, drži u fioci Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti

Pozorišna rediteljka i predsjednica Savjeta građanske peticije"Amanet" Ana Vukotić gošća je današnje "Žive istine". U razgovoru sa Darkom Šukovićem, Vukotić kaže da je bilo predviđeno da peticiju predaju do 4. juna. Procedura nije tako jednostavna pa su  rok produžili da bi izbjegli sve formlne zamke.

Objavljeno: 17. 06. 2018 - 08:20
Foto: cnp.me

Tokom sljedeće sedmice trebalo bi da se sastanu i sa predsjednikom parlamenta Ivanom Brajovićem. Dok čekaju  sastanak, Vukotić kaže da su i od crnogorskog predstavnika u Venecijanskoj komisiji, ministra pravde Zorana Pažina tražili da im predoči planove Vlade o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"Smatramo da je potrebno da u jednom saglasju sa predsjednikom Skupštine, ministrom pravde i dobroj saradnji sa svim poslaničkim klubovima, sprovesti cijelu akciju. U Crnoj Gori za ovu priču ne bi smjeli da imamo neprijatelje. Ovo nije pitanje ugrožavanja bilo čijeg prava, naprotiv ovo je samo želja da Crnogorci ostvare svoje pravo. Vraćanje kulturne baštine državi."

Vukotić kaže da je najviše spornih upisa imovine na Srpsku pravoslavnu crkvu bilo u vrijeme kada je potpredsjednik Vlade bio Zoran Žižić. Danas su 2/3 crnogorskog kulturnog blaga u vlasništvu SPC, koja nije čak ni registrovana u Crnoj Gori!?

"Tražila sam popis kulturnih dobara Crne Gore. Zvaničan popis kulturnih dobara CG iz Zavoda za zaštitu kulturnih dobara mora da vrijeđa svakog građanina Crne Gore. U tim popisima kulturne baštine ta se crkvena institucija pojavljuje kao SPC, pa negdje kao Mitropolija SPC, za mnogo objekata nepoznato je vlasništvo.... Za dešifrovanje svega toga i izvođenje na čistac, zaista su potrebni ekspertski timovi," saopštila je ona.

"Ako smo obnovili državu 2006, dinastiji Petrović vratili stratus, korak po korak bavili smo se svojim identitetom i vraćali jednu po jednu stvar koja nam je 1918. ukinuta, zašto crkveno pitanje ostaje neriješeno i samo ga odgađamo? Neka ide nacrt Zakona na skupštinsku raspravu. Ako mene pitate ja se plašim da je SPC preko svojih mehanizama i svojih poluga u vlasti izdejstvovala da taj Zakon stave u fioku".

Vukotić je istakla da su sakupili preko sedam hiljada potpisa koje čuvaju u Centralnoj banci.

"To je ozbiljan kapital koji i treba da stoji u Centralnoj banci. Važno je da ljudi znaju da su tamo deponovani jer su to lični podaci, podložni zloupotrebama. 6.860 potpisa je deponovano u CB, nakon toga je dosta potpisa stiglo iz dijaspore i još oko 600 potpisa, tako da će biti više od 7.000 potpisa na kraju."

"Živu istinu" pratite danas od 14 sati na TV Prva i na radiju Antena M.