Reakcija stručnjaka: Centri za migrante veoma opasni

Ukoliko se u pojedinim državama Zapadnog Balkana osnuju centri koji bi primali protjerane migrante iz Evropske unije to bi izuzetno negativno uticalo na naš region, odnosno time bi bila ugrožena bezbjednost država, uključujući i Crnu Goru, i to je jasno kao dan - rekao je za Pobjedu stručnjak za bezbjednost Darko Trifunović.

Objavljeno: 18. 06. 2018 - 06:35

On je, komentarišući navode iz pojedinih svjetskih medija da je Austrija skovala radikalnu strategiju za protjerivanje većeg broja migranata tako što će ih smjestiti na Balkan, istakao da se takvoj ideji treba suprotstaviti.

- Te osobe uglavnom dolaze sa Bliskog istoka, a mi živimo u multietničkim sredinama i svaki poremećaj tog balansa na ovim prostorima, u odnosu na etničku pripadnosti i tako dalje, izazvao bi destabilizaciju. Na ovim prostorima se zbog takvih stvari ratovalo – kazao je on.

Strategija Austrije 

Ako je suditi po pisanju pojedinih svjetskih medija, skoro je izvjesno da će se strategija Austrije realizovati, jer je navodno tamošnja Vlada već počela da pregovara sa Srbijom, Albanijom, Makedonijom i Kosovom o osnivanju prihvatilišta u tim zemljama. Izgleda da dogovor još nije pao, jer su ove zemlje, pišu mediji, ,,zauzvrat zatražile novac“, te Beč trenutno ,,razmatra i neke pravne mogućnosti“.

Iako je očito da se o ovoj ideji polemiše mimo očiju javnosti, za sada su procurile informacije da će se u izgrađenim centrima navodno smještati migranti koji preko balkanske rute dođu u Austriju, a u toj zemlji ne dobiju pozitivan odgovor na zahtjev za azil. Interesantno je što je Beč, kako ukazuje tamošnja štampa, počeo da insistira na promjeni paradigme o evropskoj politici prema migrantima, dvije nedjelje pred preuzimanje predsjedavanja Evropskom unijom.

Takva politika austrijske Vlade, sudeći prema riječima srbijanskog stručnjaka za bezbjednost Trifunovića, nije principijelna. Negoduje što austrijski kancelar Kurc hoće da prebaci migrante na Balkan, pošto ne znaju više što će sa njima.

- Prijemom migranata Evropa je sistematski, na organizovan način dolazila do određene jeftine radne snage, dok se nije ,,popunila određena crta“... Ne možemo da budemo žrtva nedostatka radne snage u Evropi, a kad popune svoje kapacitete onda kažu: evo vama rješavajte, to nije principijelno – negodovao je on.

Poručio je da Evropa treba da nađe mehanizam kako će da rješava svoje probleme, te da ne može to da radi tako što će ih gurati pod tepih.

- Taj pokušaj da se vruć krompir prebaci na prostor Balkana, to im je najlakše, ali mi ne treba da budemo kanta za đubre Evrope… Zašto bismo mi trpjeli lošu politiku Evropske unije, da postanemo kanta za đubre za migrante – naveo je Trifunović.

Ukoliko se izgrade centri za migrante to znači, ističe on, da bi te osobe mogle trajno da ostanu da žive u određenim zemljama, a ako se to dogodi na udaru bi bile i komšijske zemlje. Trifunović je istakao da na ovim prostorima postoji sklad između pripadnika različitih religija, da je konačno uspostavljena harominija, te da bi svaki disbalans mogao da dovede do novih sukoba. - Moramo da razmišljamo i o toj dimenziji – upozorio je on.

Zato smatra da balkanske države, uključujući i Crnu Goru, prosto treba da reaguju na austrijsku ideju tako što će donijeti set zakona kojim će zabraniti migrantima da se zadržavaju duže od 90 dana. Zakonom se, kaže on, jedino možemo zaštiti.

- Države treba da pooštre politiku. Veliki je broj migranata koji dolaze sa lažnim pasošima, jer u Turskoj i Siriji postoje štamparije i izdaju ih. Ne znamo ko su oni. Treba kroz otiske prstiju, takođe, provjeravati njihov identitet... Ne možemo da rizukujemo da nam dođe stotine hiljada džihadista - istakao je on. Kako je dodao, pojedini ljudi koji dolaze sa Bliskog istoka imaju drugačiji pogled na život, jer su ,,njihovi prethodnici pokazali da su koristili tekovine zapadne civilizacije i da se to završavalo na najgorim terostičkim napadima šitom Evrope i svijeta“. - Pa, mi nemamo luksuz da rizikujemo to. Možda se neko ne saglasi sa mnom, ali ovo je mišljenje zasnovano na mojoj profesiji, a to je bezbjednost i odbrana – istakao je Trifunović.

NOVI TALAS

U medijima su se, takođe, pojavili navodi da se oko 60.000 migranata nalazi na grčkim ostrvima, te da će se uskoro usmjeriti prema balkanskoj ruti. Naš sagovornik je negodovao i zbog toga, jer se pita kako su oni došli do Grčke. - Svaka država treba da im podigne rampu za njihov prolazak. Imate, recimo, dva miliona izbjeglica u Turskoj, i što će se desiti ako se i njima podigne rampa. Treba li da živimo u strahu – kazao je on.

Opširnije u Pobjedi