Dron će identifikovati piromane

Služba zaštite privodi kraju pripreme za predstojeću požarnu sezonu, od nabavke opreme, preko usavršavanja vatrogasaca u zemlji i inostranstvu kroz specijalističke obuke, do uhodavanja korišćenja drona koji će snimati najugroženije djelove grada.

Objavljeno: 18. 06. 2018 - 07:46

“Sudeći prema svemu što smo u okviru nadležnosti preduzeli u pripremnoj fazi požarne sezone, mogu sa sigurnošću reći da Služba zaštite Glavnog grada u potpunosti spremno dočekuje predstojeću požarnu sezonu. Vjerujem da ćemo, završno sa aktivnostima koje su planirane u toku juna, obuhvatiti sve segmente koji se tiču problematike požarne sezone i da ćemo time zaokružiti pripreme za sezonu. Sve planirane mjere trebalo bi da urode plodom i da na terenu imamo znatno povoljniju sliku u odnosu na prethodne sezone”, kazao je za Pobjedu komandir Službe zaštite Andrija Čađenović.

Služba je, ističe Čađenović, blagovremeno počela pripreme za požarnu sezonu. Odmah nakon prošlogodišnje sezone otpočeto je utvrđivanje stanja opreme i tehnike, nakon napornog ljetnjeg perioda. Otklonjeni su svi manji kvarovi i nedostaci, a započeto je i saniranje većih kvarova koji su se dogodili u toku sezone.

“Trenutno su u toku posljednje pripreme opreme i sredstava i mogu potvrditi da ćemo u požarnu sezonu ući maksimalno spremni, a da će svi zastoji i nedostaci koji se dogode u toku sezone biti sanirani u najkraćem” poručuje Čadenović.

Kako bi kvalitetnije odgovorili požarnoj sezoni, vatrogasci su se usavršavali u zemlji i inostranstvu, prolazeći kroz 13 specijalističkih obuka.

Svaku namjeru da se imanje ili dio njega očisti spaljivanjem građani treba da prijave Službi zaštite lično ili na broj 123.

Ove godine Služba očekuje drastičan pad broja požara.

“Vjerujem da kroz iskustvo iz prethodne godine, angažovanje nadležnih lokalnih i državnih institucija i primjenom zakona, maksimalnom pripremljenošću sistema zaštite i spašavanja i preventivnim djelovanjem, uključivanje NVO organizacija za zaštitu životne sredine i svakako povećanjem nivoa odgovornosti građana, ove godine možemo očekivati drastičan pad broja požara, a samim tim ljepšu i zdraviju životnu okolinu i sačuvanu imovinu i zajednička dobra”, zaključio je Čađenović.