Evo kompanija koje su lani najviše poslovale sa državom

Portal Analitika, pozivajući se na Izvještaj o javnim nabavkama, objavljuje spisak od 14 kompanija koje su dobile milionski vrijedne poslove u poslu sa državom. Kao i prethodnih godina, u pitanju su kompanije koje se bave trgovinom ljekova, građevinskim poslovima  ali se i pojavljuju se firme avio i elektro struke.  

Objavljeno: 18. 06. 2018 - 10:12

Prva na listi je kompanija „Glosarij“ koja se bavi trgovinom ljekova, koja je sa državom sklopila poslove vrijedne 26,6 miliona eura. Druga je, crnogorskoj javnosti malo poznata građevinska kompanija Euro-Asfalt iz BiH sa 19,7 miliona dok je na trećem mjestu Fidija, koja je sa državom sklopila poslove vrijedne 12,2 miliona.

Među prvih deset su i kompanije: Tehnoput, Erlang, Farmerga, ZRE Gdansk,Met & Alu Plast, Simes Saga i Mehanizacija i Programat.

kompanije1Interesantno je da se na listi pojavljuju firme iz Evropske unije poput poljske kompanije ZRE Gdansk.

Vrijednost javnih nabavki u 2017. godini je iznosila 522,6 miliona eura što je 14,36 odsto više nego prethodne godine, pokazuju zvanični podaci.

"Naručioci su pritom sklopili 6.185 ugovora za nabavku roba, usluga i radova. Prosječna vrijednost ugovora je 84.500 eura, piše u Izvještaju o javnim nabakama. Na listi naručilaca se nalazi 620 obveznika Zakona o javnim nabavkama.

P.Z.