Otvaranje kampova za migrante ugrozilo bi vitalne interese CG

Bezbjednosni aspekti migrantske krize trenutno su političko pitanje broj jedan u regionu i Evropi. Vlade i parlamenti Italije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske, Njemačke, Francuske, Holandije, Poljske, Češke mjesecima raspravljaju o svim aspektima ove krize, zabrinuti za vitalne interese i bezbjednost. Samo naša marionetska Vlada bez ikakvih debata, analiza i procjena prihvata da otvara kampove za migrante u Crnoj Gori, smatra predsjednik PzP-a i poslanik DF-a Nebojša Medojević.


Objavljeno: 18. 06. 2018 - 14:16

- Više puta sam upozoravao javnost da Crna Gora nije sposobna da prihvati veći broj migranata i da bi svako prihvatanje osnivanja kampova za migrante ugrozilo nacionalne interese, bezbjednost i stabilnost zemlje. Migrantska kriza je posljedica dobro planiranih geostrateških procesa, gdje se male i slabe države ne mogu nositi sa svim bezbjednosnim rizicima – ističe Medojević.

Crna Gora, prema njegovim riječima, sa bezbjednosnim službama ozbiljno inficiranim korupcijom, švercom i vezama sa narkokartelima nije u stanju da se suoči sa veoma ozbiljnim bezbjednosnim rizicima koje sa sobom donosi više hiljada migranata.

- Naše službe nemaju informacije o migrantima, njihovim vezama sa terorističkim organizacijama kao što je ISIS, izvorima njihovih finansija, stvarnim motivima migracija i njihovim političkim ciljevima. Čak se i velika Njemačka koja je primila 2,5 miliona migranata i koja izdvaja godišnje oko pet milijardi eura, ovih dana se suočava sa padom Vlade zbog odnosa prema migracijama. Vlade Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije će silom braniti svoje interese i neće dozvoliti ulazak migranata – kaže Medojević.

On navodi da “prema podacima ozbiljnih država”, već 50.000 migranata čeka na sjeveru Grčke otvaranje rute preko Crne Gore. U zavisnosti od prohodnosti ove rute, potencijalno se očekuje 500.000 migranata.

- Ako ih Crna Gora prihvati i registruje, a oni kasnije budu vraćeni iz zemalja EU zbog neodobravanja azila, oni će biti deportovani nazad u Crnu Goru, koja je bila zemlja prve registracije. Svaka ozbiljna država vodi računa o svojim strateškim interesima. Samo Crna Gora u ovom trenutku ima marionetsku Vladu koja bespogovorno prihvata instrukcije iz Ambasade SAD-a i otvara vrata za priliv migranata koji mogu ugroziti stabilnost države i bezbjednost građana. Još jednom upozoravam javnost da bi otvaranje kampova za migrante u Crnoj Gori ozbiljno ugrozilo bezbjednost građana i države. Mala Crna Gora nema kapacitete niti resurse da upravlja i kontroliše više hiljada migranata, koji ugrožavaju bezbjednost velikih i ozbiljnih država kao što su Njemačka i Austrija. U trenutku kada 60 odsto građana Crne Gore žive ispod ili na liniji apsolutnog siromaštva, potpuno je suludo i nerazumno da prihvatamo i finasirano hiljade migranata koji dolaze u Evropu – zaključuje Medojević.