Cetinje zavrjeđuje poseban odnos Ministarstva kulture

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan razgovarali su danas o daljoj saradnji Ministarstva kulture i Prijestonice Cetinje. Na sastanku je, kako je saopšteno iz Ministarstva, bilo riječi o projektima i programima u Prijestonici Cetinje koje će Ministarstvo kulture sufinansirati u ovoj godini.

Objavljeno: 18. 06. 2018 - 15:11

Bogdanović je u razgovoru naglasio da Prijestonica Cetinje zavrjeđuje poseban odnos u svim aspektima brige o kulturnoj baštini, na šta nas posebno obavezuje činjenica da se na teritoriji Prijestonice nalazi 117 nepokretnih i 256 pokretnih kulturnih dobara.

"Na poseban angažman prema Prijestonici nas obavezuje i njen istorijski značaj u državotvornom i identitetskom uobličenju crnogorskog društva", istakli su sagovornici na sastanku.

Kašćelan je upoznao ministra Bogdanovića sa najvažnijim aktivnostima u oblasti kulture koje su planirane u Prijestonici Cetinje u narednom periodu i istakao da je podrška i učešće Ministarsva kulture u njihovoj realizaciji od izuzetnog značaja.

Razgovarano je o važnosti dodatnog angažovanja na osmišljavanju kulturnih manifestacija i festivala internacionalnog značaja, kakav je nekada bio Cetinjski bijenale, ali i naglašena uloga koju Prijestonica može imati u razvoju filmske industrije.

Istaknuto je i da je za intenzivniji i dinamičniji razvoj savremene kulturno-umjetničke scene neophodno ustanoviti Centar za kulturu Prijestonice Cetinje, o čemu je na sastanku postignuta saglasnost za što skorije pokretanje ovog projekta.

Sagovornici su razgovarali i o saradnji u oblasti razvoja kreativnih industrija, ali i edukacije i doedukacije kadrova u oblasti kulturne baštine i postigli saglasnost da Prijestonica Cetinje ustupi Ministarstvu kulture prostorije u novoizgrađenom Biznis inkubatoru za navedene namjene, što će biti definisano posebnim sporazumom.