Odobreno milion i po eura za pripremu projekta obilaznice oko Budve

Evropska unija je dodijelila Crnoj Gori dodatnih milion i po eura za pripremu projektne dokumentacije za izgradnju obilaznice oko Budve, kao prioritetnog dijela primorske varijante Jadransko-jonskog autoputa, potvrđeno je na današnjem sastanku Upravnog odbora Zapadobalkanskog investicijskog okvira, održanom u Parizu.

Objavljeno: 18. 06. 2018 - 17:22

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, dodijeljena sredstva biće iskorištena za pripremu idejnog projekta i procjene društvenog i uticaja na životnu sredinu za 17 kilometara prioritetne obilaznice i dvije pripadajuće petlje, nadovezujući se na sredstva u iznosu od 2,5 miliona eura koja je EU odobrila krajem 2017. za pripremu iste dokumentacije s glavnim projektom za prvih 13 kilometara obilaznice, čija je ukupna dužina 30 kilometara.

“Odobreni projekat je dodatni u nizu projekata koje EU finansira u Crnoj Gori u sklopu Berlinskog procesa, kao političke platforme u okviru koje Unija pruža podršku Zapadnom Balkanu za saobraćajno i energetsko povezivanje i sprovođenje pratećih reformi u ovim oblastima”, navode u Vladi.

Našu zemlju je na sastanku predstavljala zamjenica glavnog pregovarača nacionalna IPA koordinatorka Ivana Glišević Đurović, koja je članovima Upravnog odbora predstavila koristi koje će Crna Gora imati od izgradnje prioritetne obilaznice oko Budve, posebno u dijelu rješavanja gužvi u saobraćaju, što odgovara zahtjevima ubrzanog razvoja turizma.

Naglasila je da će Vlada nastaviti s posvećenim radom po pitanju pripreme investicija u infrastrukturu, na liniji opredjeljenja da su upravo infrastrukturni projekti među glavnim prioritetima Vlade.

“Uvjerena sam da će izgradnja prioritetne obilaznice oko Budve, kao dijela primorske varijante Jadransko–jonskog autoputa, koja će uslijediti, biti od izuzetnog značaja za razvoj turizma ovog regiona i intenziviranje ekonomskog razvoja Crne Gore u cjelini“, zaključila je Glišević Đurović.