Radulovića i grupu sumnjiče da su planirali likvidacije više policijskih funkcionera

Prema nalazima istrage, mafijaška grupa koju predvodi Radulović sumnjiči se da je, po nalogu vođa škaljarskog klana, trebalo da djeluje u dva pravca: da se likvidiraju pojedini policijski funkcioneri iz Nikšića i Podgorice, kao i da se eliminišu dvije bezbjednosno interesantne osobe, koje su duže na meti ovog klana iz Kotora

Objavljeno: 19. 06. 2018 - 06:25

Nikšićanin Ranko Radulović (58), njegov bratanić Stefan Radulović, rođak Luka Radulović, te Darko Vicković, Ratko Martinović, Nikola Mandić kao i dvojica bosanskih državljana uhapšeni su juče u velikoj policijskoj akciji po nalogu Specijalnog tužilaštva zbog osnovane sumnje da su dio kriminalne organizacije koja je planirala likvidacije osam policijskih funkcionera i službenika ANB-a te dvije bezbjednosno interesantne osobe.

Istražitelji su do zaključenja lista tragali za sinom Ranka Radulovića zbog sumnje da je upleten u ove kriminalne radnje. Osumnjičeni su sinoć privedeni u Centar bezbjednosti u Podgorici i danas će, kako saznaje Pobjeda, svi biti saslušani u Specijalnom državnom tužilaštvu. Hapšenja u Nikšiću nastavak su policijske akcije, započete lišavanjem slobode Zlatka Matanovića iz Skadra, Stefana Perovića iz Nikšića (19) i njegovog sugrađanina Dejana Vujovića (21), koje policija tereti da su članovi kriminalne grupe koja je planirala više likvidacija.

NALOG

Više izvora iz istrage kazalo je za Pobjedu da lišavanjem slobode Ranka Radulovića i još sedam bezbjednosno interesantnih osoba nije stavljena tačka na slučaj. Postoji niz operativnih saznanja koja ukazuju na šire razmjere kriminalne akcije. Sada se prikupljaju materijalni dokazi koji, kako tvrde istražitelji, mogu dovesti do novih hapšenja ili potjernica.

Juče su pretreseni objekti osumnjičenih članova ,,nikšićke grupe“, odakle je izuzeto niz tragova radi dalje provjere. - Prema sadašnjim saznanjima, planirana je bila opsežna kriminalna akcija sa mogućim katastrofalnim posljedicama - likvidacijama pojedinih policijskih funkcionera i službenika ANB-a, kao i nekih bezbjednosno interesantnih osoba. Različiti su motivi što su se pojedine osobe našle na spisku kriminalnog klana – kazao je izvor Pobjede.

Prema nalazima istrage, mafijaška grupa koju predvodi Radulović sumnjiči se da je, po nalogu vođa škaljarskog klana, trebalo da djeluje u dva pravca: da se likvidiraju pojedini policijski funkcioneri iz Nikšića i Podgorice, kao i da se eliminišu dvije bezbjednosno interesantne osobe, koje su duže na meti ovog klana iz Kotora. Kao vođe škaljarskog klana u policijskim evidencijama su označeni Igor i Jovica Vukotić, za koje se sumnja da su napustili Crnu Goru. Operativna saznanja, ali i razmjena informacija sa službama regiona, ukazuju da je nikšićka grupa imala niz sastanaka na ,,neutralnoj teritoriji“, te da su razmjenjivane poruke sa vođama škaljarskog klana, uglavnom preko ,,povjerljivih posrednika“. Specijalni tim tereti Ranka Radulovića da je, u dogovoru sa više lica, pripremao niz surovih akcija. Pobjeda je protekle sedmice u više navrata pisala o hapšenju Zlatka Matanovića iz Skadra i Nikšićana Stefana Perovića i Dejana Vujovića, koje je policija teretila da su članovi kriminalne grupe koja je planirala više likvidacija, a na tragu je i ostalim saradnicima i organizatorima.

Dobro obaviješteni izvori iz bezbjednosnih službi navode da je grupa pripremala surove zločine i da je njegovo djelovanje na vrijeme spriječeno. Tako je nedavno spašen život jedne osobe sa spiska za odstrijel, a nakon toga su počeli da se nižu dokazi. Neki od osumnjičenih su, suočeni sa nespornim činjenicama i pod prijetnjom dugotrajne robije, pristali na saradnju sa istražiteljima. Uz detaljni iskaz, osumnjičeni su ponudili pomoć istražiteljima da dođu do konkretnih materijalnih dokaza.

SVJEDOK SARADNIK

Dejan Vujović je, kako smo pisali, protekle sedmice saslušavan u nekoliko navrata na okolnosti djelovanja ove kriminalne grupe. Njemu je, prema saznanjima Pobjede, dodijeljen status svjedoka saradnika. Istražitelji su i prije njegovog iskaza imali operativna saznanja da je Radulović angažovao grupu kojoj je dao spisak sa imenima osoba koje je planirao da likvidira. Sastanku van granica Crne Gore prisustvovala su, kako se sumnja, i braća Vukotić, po čijem nalogu su sastavljena imena osoba koje su trebale da budu ubijene, a izvršiocima je za to ponuđena veća svota novca. Tokom istrage, inspektori su u dokazni materijal uvrstili i eksploziv koji je pronađen kod osumnjičenih. Utvrdili su da je napravljen u Srbiji, a kasnije i da je trebalo da se iskoristi za određene likvidacije. Vujović, Matanović i Perović se terete i za planiranje likvidacije jedne bezbjednosno interesantne osobe, za čije izvršenje su plaćeni 30.000 eura. Kako se sumnja, to je bio samo dio šire i mnogo skuplje operacije: ubistva policijskih funkcionera i službenika dogovorena su za nekoliko stotina hiljada eura.

Trojici uhapšenih se za sada na teret stavljaju krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, teško ubistvo u pokušaju u vezi sa djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Kako je našem listu potvrđeno iz izvora bliskih istrazi, istražitelji su prikupili operativna saznanja da je jedan od osumnjičenih bliski rođak Aleksandra Brajovića, koji je ubijen u sačekuši avgusta 2015. godine. Brajović je ranije bio osuđivan za šverc narkotika. Njegovo ubistvo nije riješeno, ali su određeni tragovi ukazali da su motivi neraščišćeni odnosi Brajovića i jedne kriminalne grupe iz Albanije.

Radulovićeva „karijera“

Nikšićanin Ranko Radulović je bio osuđen na 15 godina zatvora zbog ubistva Zorana Vilotijevića. Tada su osuđena i njegova braća Slavko i Miomir Radulović. Iz osvete za ovo ubistvo brat Zorana Vilotijevića - Milan Lezo Vilotijević - ubio je Slavka Radulovića, a osuđen je na 20 godina. Radulović se svojevremeno dovodio u vezu sa švercom cigareta iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu, a mediji su tada nagovještavali da na granici Crne Gore i Bosne i Hercegovine postoji ,,privatni put“ kojim se prebacuje ,,vrijedna roba“. Radulović je hapšen zbog zelenašenja, iznude, a 2015. godine je uhapšen zbog sumnje da je organizator kriminalne grupe koja je pripremala likvidacije.

Dvije godine kasnije, ponovo je uhapšen zbog sumnje da je 11. oktobra 2016. organizovao prenošenje oružja i municije od mjesta Slano ka Nikšiću. Sumnjičili su ga da je krivično djelo počinio u saizvršilaštvu sa sugrađanima Darkom Vickovićem (38) i Ratkom Martinovićem (37), koji su juče uhapšeni. Radulović je bivši vlasnik fudbalskog kluba Čelik i vlasnik je lokala ,,Tani“ u Nikšiću.