Filozofija jezika

Knjiga prof. dr Milenka A. Perovića ,,Studije iz filozofije jezika“ predstavljena je u ponedjeljak veče na platou ispred Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“ u okviru manifestacije „Podgoričko kulturno ljeto 2018“.

Objavljeno: 20. 06. 2018 - 07:11

Pored autora, o knjizi su govorili Adnan Čirgić, Vanja Kovačević i Pavle Goranović. Izdavač Perovićevih „Studija iz filozofije jezika“ je Fakultet za crnogorski jezik i književnost - Cetinje.

Knjiga je objavljena 2018. godine u biblioteci „Linguistica“. Urednici izdanja su Adnan Čirgić i Novica Vujović.

NADAHNUTE STUDIJE

Pavle Goranović naveo je da Milenko Perović polazi od teze da je jezik prvenstveno ,,dijalektičko-spekulativni problem, prema paradigmi poimanja dijalektike i spekulacije kod Hegela“.

 - Knjiga sadrži sedam izuzetno nadahnutih studija koje se odnose na pitanje jezika u djelima Platona, Aristotela, Herdera, Humbolta, Hegela, Fihtea i Hajdegera, premda su se ideje nekih filozofa neminovno uvrzle u više djelova ove cjeline, ili su prisutne u svim pojedinačnim istraživanjima. Ponovo aktuelizovati određena stanovišta znači filozofirati sa dodatnom inspiracijom i odgovornošću. Perović ovaj problem prati od prvih filozofa, a time i začetaka različitog poimanja naslovne teme. Neophodno je reći: ovdje je riječ o relativno novoj disciplini, ali istovremeno i o drevnom problemu. Utoliko je zahtjevnije sa ove pozicije promišljati o jeziku - istakao je Goranović, dodajući da se do kraja godine očekuje objavljivanje Perovićeve ,,Filozofije politike“.

Adnan Čirgić rekao je da je zadovoljan što je imao priliku da govori o novoj knjizi Milenka Perovića. - Iako je montenegristika najmlađa grana slavistike koja kaska u mnogo čemu za sebi srodnim granama, ovom knjigom je iskoračila ispred drugih. Jer, koliko znam, filozofija jezika ostajala je po strani i u razvijenijim sredinama iz našeg okruženja - kazao je Čirgić.

Opširnije u PObjedi