Pittsburgh Dispatch, 22. juna 1891. godine: Tesla je Crnogorac

Javnost, i stručna i laička je bila veoma iznenađena kada su se na Analitici počeli pojavljivati faksimili iz američkih listova s kraja 19. vijeka u kojima je Tesla predstavljen kao Crnogorac.

Objavljeno: 22. 06. 2018 - 09:57

Analitika je već objavila  faksimil iz lista "Nevada State Journal" od 2. decembra 1894. godine

u kom je za Teslu rečeno "Mladi Crnogorac". 

Analitika je pokazala faksimil iz kalifornijskog lista "The San Francisco Call" koji je 4. aprila 1897. objavio članak "Discoveries in Electricity", tu je Nikola Tesla takođe nacionalno određen kao Crnogorac. 

Na današnji dan, 22. juna 1891. godine, list  "Pittsburgh Dispatch" objavio je članak "A great electrical genius". Između ostaloga, u članku je napisano da je "Tesla Crnogorac", da je njegova porodica sveštenička, da mu je ujak biskup u "Grčkoj crkvi". Sintagma "Grčka crkva" bila je sinonim za - "pravoslavna crkva"

Nikola Tesla se izjašnjavao kao Crnogorac i kao Srbin, u mladosti se češće izjašnjavao kao Crnogorac nego kao Srbin. 

Ovaj informativni portal je 27. januara ove godine objavio i intervju sa Milovanom Matićem, najznačajnijim Teslinim biografom u Srbiji, Matić je potvrdio da se Tesla izjašnjavao kao Crnogorac i na tu se činjenicu naša javnost polako navikava, premda je ova istina preko 100 godina bila sakrivena od Crnogoraca.

2-pittsburgh-dispatch-22-jun-1891-page-6