Crna Gora kao bastion slobode

Uzajamno prijateljstvo Crne Gore i Velike Britanije izdržalo je test vremena, pa sad svjedočimo uspješnom bilateralnom odnosu sa mnogo mogućnosti za saradnju i investiranje, kazala je u razgovoru za PINK M ambasadorka Velike Britanije u Podgorici Alison Kemp.

Objavljeno: 22. 06. 2018 - 14:56

Dodaje da se o našoj zemlji, kako prije 140 godina kada je njena država priznala CG kao nezavisnu, tako i danas govori sa ponosom i najljepšim utiscima.

Crna Gora i Velika Britanija već 140 godina imaju sjajne odnose, a naša zemlja i dalje ostavlja snažne utiske na Ujedinjeno Kraljevstvo, kaže za Pink M ambasadorka Velike Britanije Alison Kemp.

„Već više od 140 godina, Crna Gora ostavlja jak i dugotrajan utisak na Ujedinjeno Kraljevstvo. Više od 140 godina vaša zemlja je prepoznata u britanskom parlamentu i medijima kao bastion slobode, slavljena zbog snage karaktera i ljepote.”

Od Kongresa u Berlinu kada su velike sile, uključujući UK priznale crnogorsku nezavisnost u julu 1878, Ujedinjeno Kraljevstvo među prvima je uspostavilo diplomatske odnose sa Crnom Gorom, na šta su posebno ponosni, ističe Kemp. Dodaje i da su se dvije zemlje sve više približavale godinama.

„Svejedno da li govorimo o tome da ovog ljeta očekujemo u Crnoj Gori oko 100 000 britanskih turista, ili o našoj saradnji koja obuhvata dva svjetska rata i koja podrazumjeva sada nas kao saveznike rame uz rame u NATO-u. Ili o podršci UK procesu pristupanja Crne Gore EU i svim reformama, kao i radu Britanskog savjeta za podršku učenju engleskog jezika u školama širom Crne Gore.”

Mnogo toga se promijenilo od davne 1878, pa mnogi, kako kaže ambasadorka, ne bi prepoznali ni današnju Britaniju ni današnju Crnu Goru. Neke stvari međutim, one najvažnije su, ističe, ostale iste.

„Bivši britanski premijer Gledston Crnu Goru je nazvao čudom, putopisac Rebeka Vest opisala je kao magičnu zemlju, a Lord Bajron oduševeljen je bio darovima koje je priroda dala ovoj zemlji.“

Danas, dodaje Kemp, vidi uspješan bilateralni odnos sa mnogo mogućnosti za saradnju i investiranje.

„Sljedećeg mjeseca Ujedinjeno Kraljevstvo će biti domaćin Samita Zapadnog Balkana koji će pokazati dalju podšku UK-a ne samo Crnoj Gori, već čitavom regionu“.