Dokazao nestanak 231 eksponata iz Muzeja

Muzejski tehničar Aleksandar Berkuljan podnio je juče novu krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu na Cetinju zbog nezakonitog otuđenja najmanje 231 muzejskog predmeta (eksponata) iz fondova Narodnog muzeja.

Objavljeno: 23. 06. 2018 - 08:10

Riječ je o oružju, ličnim predmetima iz legata Njegoševog tjelohranitelja, zatim originalnim litografijama i bakrorezima, tagaru od alpaka, Njegoševom namještaju i markama. Prijavu je podnio na osnovu uvida u muzejsku dokumentaciju koju je, kako je naveo, već nekoliko puta dostavio Tužilaštvu. Berkuljan je, takođe, osnov za prijavu pronašao i nakon „neposrednog uvida u stanje fondova i zbirki“. Nezakonito otuđeni predmeti se, prema njegovim riječima, više ne nalaze ni u depoima niti u postavkama Narodnog muzeja.

POTVRĐENE SUMNJE

Berkuljan je Tužilaštvu na Cetinju prijavio nestanak 13 komada naoružanja ili djelova inventarisanog oružja iz fonda bivšeg Muzeja NOB-a (današnji Istorijski muzej). Manjak je, kako se navodi u prijavi, nedav no utvrđen tokom revizije. Informaciju o tome dobio je, kako se navodi, od rukovodioca opštih poslova Narodnog muzeja Dragana Radovića.

Istu informaciju Radović je, prema tvrdnjama Berkuljana, dobio i od inspektorata za kulturnu baštinu Uprave za inspekcijske poslove - Pored pištolja i drugog ličnog naoružanja, pominju se i „topovi“. Ovim su potvrđene moje sumnje iznesene u aneksu Prijave u vezi sa nestankom velikog broja muzejskih predmeta, koji je u Tužilaštvu zaveden 14. juna ove godine – istakao je Berkuljan u prijavi koju je dostavio Pobjedi.

Opširnije u Pobjedi