Telenor gradi mrežu za budućnost

Najnaprednija Telenor 4G+ mreža odnedavno je dostupna u osamnaest crnogorskih opština. To znači da Telenorove korisnike u svim gradovima na primorju i centralnom dijelu Crne Gore, kao i u Kolašinu, Mojkovcu, Bijelom Polju, Beranama, Pljevljima, Plavu i Rožajama, očekuje još brži internet i kvalitetniji signal.

Objavljeno: 26. 06. 2018 - 15:21

Riječ je o naprednoj tehnologiji koju je Telenor postepeno uvodio, kako bi odgovorio rastućim potrebama svojih korisnika. Sve je počelo od 2G tehnologije, koja se koristila prije više od dvadeset godina, kada je Telenor postao dio crnogorskog tržišta. Ona je dozvoljavala upotrebu samo osnovnih funkcionalnosti koje danas imaju pametni telefoni, kao što su pozivi, SMS  i prenos male količnine podataka kroz multimedijalne poruke.

Telenor je 3G tehnologiju uveo 2007. godine, kada je postao dostupan prenos većih formata podataka, kao što su internet stranice, video i muzički sadržaj, a brzina je znatno unaprijeđena.

Tehnologiju sljedeće, četvrte generacije – 4G – Telenor je u Crnu Goru uveo 2012. godine, mnogo ranije nego što je to bio slučaj u ostalim zemljama regiona. Danas, Telenor 4G signalom pokriva 98% stanovništva Crne Gore, što korisnicima omogućava brži pristup internetu i do šest puta brži prenos podataka.

telenor-mreza1

Napredna 4G+ tehnologija donosi nekoliko puta veće brzine prenosa podataka u odnosu na standardnu 4G mrežu. To, između ostalog, znači da se video sadržaj visoke rezolucije može brže preuzeti i pratiti u realnom vremenu, bez zastoja u učitavanju.

Nova tehnologija omogućava konstantno unaprijeđenu brzinu, čak i ako je više ljudi odjednom povezano na internet. Da bi se iskoristile sve prednosti 4G+ mreže, potrebno je imati 4G SIM karticu i telefon koji podržava tu tehnologiju, kao i biti u zoni pokrivanja 4G+ signalom.

Podsjećamo, rezultati mjerenja koje je sprovela Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) pokazali su da se najveća prosječna brzina prenosa podataka u urbanim sredinama na teritoriji Crne Gore, za koji se dominantno koristi 4G tehnologija, ostvaruje u Telenor mreži. Telenor je koristio 4G tehnologiju u više od 93% slučajeva obuhvaćenih uzorkom mjerenja