IBM će prikupljati emocije tenisera na Vimbldonu

Džon Mekinro, poznat po agresivnim ispadima na terenu, bio bi u svom elementu na teniskom turniru u Vimbldonu sljedećeg mjeseca, gdje će svaka grimasa oduševljenja ili krik iznenađenja biti analizirana od strane vještačke inteligencije (AI) kako bi se sakupili najupečatljiviji dijelovi za video snimke sa mečeva.

Objavljeno: 27. 06. 2018 - 08:38

Teniski klub All England Lawn Tennis i njegov tehnološki partner IBM rekao je da je Watson AI platforma naučena da prepoznaje emocije igrača, što bi se kombinovalo sa analizom buke gomile, pokreta igrača i podudaranja podataka.

IBM-ov stručnjak Sem Sedon izjavio je da je kompanija koristila mašinsko učenje da pokuša da pronađe one sekunde kad su igrači pojačano ispoljili svoje emocije nakon uzbudljivog serviranja ili većeg broja uzastopnih povrata lopte protivniku.

“Ako dobijete vizuelni element od igrača i znate da je to jaka tačka pritiska u meču, onda su to tačke koje će se targetirati kako bi se upakovale u video sadržaj koje su obilježile meč “, rekao je u intervjuu.

Naglasio je da AI platforma, takođe, analizira buku hiljade gledalaca koji prisustvuju godišnjem turniru u jugozapadnom Londonu.

"Vimbldon je rano usvojio AI", rekao je Sedon i proširio je njegovu upotrebu od kada je prvi put implementiran 2015. godine.

Ove godine, na primer, rekao je, IBM-ova Watson AI tehnologija će voditi Vimbldon chatbot servis, isporučen u okviru Facebook Messengera, koji će omogućiti navijačima pristup prilagođenim informacijama o rezultatima, novostima i igračima.