Preminuo pisac Harlan Elison

Američki pisac Harlan Elison, autor priče "Dječak i njegov pas" i brojnih drugih priča koje su udarale na društvo košmarnim i ponekad crnohumornim scenarijima, umro je u 85. godini.

Objavljeno: 29. 06. 2018 - 11:39

Njegovu smrt je potvrdio Bil Šefer, urednik u Elisonovoj izdavačkoj kući. Žena koja se javila na telefon u Elisonovoj kancelariji je rekla da je pisac umro u snu.

Tokom karijere duge više od pola vijeka, Elison je napisao oko 50 knjiga i više od 1.400 članaka, eseja, televizijskih scenarija i drama.

Iako je najpoznatiji po naučnoj fantastici, za koju je dobio brojne nagrade "Nebula" i "Hugo", Elisonov rad je pokrivao gotovo sve žanrove, od trilera i detektivskih priča, preko stripova do kolumni u novinama.

Bio je poznat i po svom držanju, kao i po pisanju, a sebe je jednom opisao kao "ratobornog", navodi Beta.

"Bijesan idem u krevet i svakog jutra ustajem još ljući", rekao je jednom.

Majstor horora Stiven King je na Tviteru napisao da "u američkoj književnosti nije bilo niti će biti nekoga poput Harlana Elisona".

"Ljut, zabavan, elokventan, ekstremno talentovan. Ako postoji zagrobni život, Harlan već razbija i zapisuje imena", naveo je King.

Više Elisonovih djela je prevedeno da desetine jezika, a jedno od najpoznatijih, "Dječak i njegov pas", prikazuje svijet uništen nuklearnim ratom u kom se za prevlast bore bande.

Ta priča je nedavno proširena i postala roman pod nazivom "Blood's a Rover" i biće objavljena ovog mjeseca.

Neki od najpopularnijih Elisonovih radova su nadrealističke fantazije u groznim svjetovima kojima upravljaju totalitaristi ili konformisti. Neka su humoristična, a neka šokantna za svoje vrijeme.

Elison je jednom rekao da želi da čitaoca njegove priče "uhvate za vrat i otkidaju mu djelove tijela".

Nije bio ljubitelj kompjutera i do kraja je radio na starim pisaćim mašinama, iako je odbacivao navode da je protivnik tehnologije.

"Mrzim načine na koji se tehnologija koristi", rekao je jednom prilikom.

Svojoj ženi je ostavio uputstva da poslije njegove smrti uništi sve bilješke i nezavršene radove da ih ne bi završio neki "književni pljačkaš grobova".

Iako mu je odnos sa televizijskom i filmskom industrijom imao uspona i padova, bio je autor scenarija za neke epizode prvog serijala "Zvjezdanih staza", a bio je i konsultant u nekada popularnoj naučno-fantastičnoj seriji "Babylon 5".

Elison je često pisao na osnovu iskustva, pa je tako tokom pisanja svog prvog romana, o uličnim bandama pedesetih godina, 10 nedjelja proveo u društvu jedne bande iz Bruklina. Rođen je 27. maja 1934. u Klivlendu. Iza sebe je ostavio ženu Suzan.