ISTORIJA: Pele 1958, pa Mbape 2018!

Bez obzira na to šta će Francuska uraditi u nastavku Svjetskog prvenstva, Kilijan Mbape u subotu je stavio snažan pečat na turnir.

Objavljeno: 30. 06. 2018 - 21:14

Supertalentovani napadač postigao je dva gola za "trikolore" protiv Argentine i povukao ih ka spektakularnoj pobjedi, u najuzbudljivijoj utakmici Mundijala!

Francuz sa "desetkom" na leđima bio je zapažen od početka do kraja najatraktivnije utakmice turnira. U 11. minutu trčao je brže od svih na terenu i iznudio penal kojim je Antoan Grizman donio vođstvo 1:0, a u drugom dijelu je u gužvi dao gol za 3:2, pa ponovo bio kao munja dok mu je Olivije Žiru ostavljao loptu da postavi nedostižnih 4:2.

Tim golom Mbape je ekipi donio mjesto u četvrtfinalu, a sebi mjesto u istoriji.

Od 1958. godine i Mundijala u Švedskoj nije se dogodilo da igrač mlađi od 20 godina postigne dva gola na jednoj utakmici. Tada je to uradio legendarni Pele, a 60 godina kasnije u Kazanju je to uspio Mbape!

"Veoma sam srećan zbog toga i drago mi je što sam postao tek drugi tinejdžer koji je dao dva gola u nokaut fazi Svjetskog prvenstva. Ali, hajde da stavimo stvari u pravi kontekst, jer je Pele potpuno druga kategorija. Ipak, dobro je biti među tim ljudima", rekao je Francuz posle utakmice.

Na turniru u Rusiji Mbape je dao tri gola.

"Kao što sam i ranije i uvijek govorio, na Svjetskom prvenstvu igrate protiv najboljih igrača i imate priliku da pokažete šta možete, kao ida testirate svoje mogućnosti. Nema boljeg mjesta za to od Mundijala".

Biće uživanje pratiti Mbapea i u nastavku Svjetskog prvenstva, u kojem će u četvrtfinalu njegov tim igrati protiv boljeg iz duela Urugvaj - Portugal.