I svijet, i pozornica, i strast, i mašta

Već trideset dvije godine u Budvu dolaze pisci, muzičari, čitava pozorišna skalamerija, i cijeli grad postaje velika umjetnička scena  , izjavio glumac koji je bio budvanski Hamlet, Konte Zanović, vojvoda Vuksan...   

Objavljeno: 03. 07. 2018 - 11:02

Grad teatar Budva, započeo je svoje 32. izdanje svečanom ceremonijom, koja je upriličena na sceni Terase između crkava.

Pred prepunim gledalištem, festival je proglasio otvorenim beogradski glumac Dragan Mićanović, čija se velika karijera koju je ostvario na ovom prostoru i u inostranstvu, više od dvije decenije značajno vezuje i za budvanske scene.

„Već trideset dvije godine tokom letnjih meseci ovde dolaze pisci, muzičari, reditelji, glumci, kostimografi, scenografi, rekviziteri, šminkeri, svijetlo majstori, ton majstori, čitava pozorišna skalamerija“,izjavio je Mićanović. 

Kako je istakla Milena Lubarda Marojević, direktorka festivala, Grad teatar će se ove godine baviti najviše klasikom, onim djelima koje smatra vječitim.

Gradonačelnik Dragan Krapović kazao je da ako je zaista čitav svijet pozornica, onda je ovo mjesto sve to.

„I svijet, i pozornica. Prihvatajući ono najbolje od istoka i zapada, trudeći se da stvorimo sve potrebne uslove za to da se umjetnici svih jezika osjećaju u Budvi kao kod kuće, a građani i posjetioci Budve vide ono najbolje od umjetnosti, mi vjerujemo da čuvajući Grad teatar, čuvamo Budvu, kako je sa ovog istog mjesta prije nekoliko godina poručio glumac Rade Šerbedžija“, rekao je on.

romeo-i-julija

Ovacije „Romeu i Juliji“

Prva predstava koju je publika vidjela posle ceremonije otvaranja bila je Šekspirova drama „Romeo i Julija“, u režiji Selme Spahić, produkcija Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.