Hrvatski navijači dižu kredite da bi putovali na četvrtfinale Mundijala

Hrvatska je prošla u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Rusiji i odmah poslije utakmice među hrvatskim navijačima širila se jedna zarazna misao - "idemo do kraja".

Objavljeno: 03. 07. 2018 - 13:25

Sve više ljudi vjeruje da ova generacija može nadmašiti uspjeh bronzanih "vatrenih" iz Francuske, a njihovu vjeru najbolje opisuje želja da ostave sve i odu put Rusije da bodre Modrića i društvo.

U to su se juče uvjerile putničke agencije. U jednoj agenciji odmah ujutro su otvorili stranicu na kojoj su navijači mogli da se prijave za put u Soči i do juče prijepodne već su primili više od stotinu zahtjeva, piše "Jutarnji.hr".

"Putnici koji su u Zagrebu sletjeli u sedam ujutro iz Nižnji Novgoroda, odmah su me zvali da pitaju za Soči", kažu iz turističke agencije, gdje su već pripremili aranžman za svoje putnike.

Cijena paketa po osobi je 6.150 kuna (oko 850 eura) uz obaveznu doplatu za avionske takse od 800 kuna (oko 100 eura). Ovaj aranžman uključuje čarterski let, doručak, ručak i sve potrebne transfere, a povratak je odmah nakon utakmice. Velika je navala i u drugim agencijama.

"Poslije utakmice s Danskom nije prošla minuta, a da nismo dobili upit za putovanje u Soči. Cijena bi trebala biti otprilike ista, možda malo viša nego za Nižnji jer je sada špic sezone i Rusija je specifična destinacija za putovanje", istakli su iz druge turističke agencije.

Ipak, postoje dva problema. Prvi je što je potražnja veća nego ponuda.

"Kako je riječ o vikendu, već imamo dogovorene letove s Croatia Airlinesom i Adria Airwaysom koji se ne mogu odgoditi, a i kako igramo s domaćinom, imaćemo manji kontingent ulaznica. Ipak, imaćemo oko tri do pet čartera sa 120 do 150 mjesta", navode iz agencija.

Drugi, mnogo veći problem su ulaznice. Naime, njih nema više.

"Ulaznice su davno rasprodate, onaj ko je htio kupio ih je odavno. Jedino što se može dogoditi jeste da FIFA oslobodi neki manji kontingent ulaznica, koji bismo onda eventualno mogli kupiti. Ako se to dogodi, objavićemo vijest na našim stranicama", ističe Tomislav Pacak, portparol Hrvatskog nogometnog saveza.

Karta kao viza

Ulaznice se mogu nabaviti od drugih navijača koji su ih prije kupili, a cijene se kreću od 1.700 (oko 225 eura) do 14.000 kuna (1850 eura).

Na stranici "Viagogo", cijena ulaznice za utakmicu sa Rusijom kreće se od 3.500 (oko 460 eura) do 14.000 kuna (1850 eura), a na stranici "Online Ticket Express" koštaju oko 6.000 kuna. Bez ulaznice navijači neće ni moći ući u Rusiju jer ulaznica vrijedi kao kratkotrajna viza.

Prema informacijama iz banaka, neki su čak digli kredit da bi došli do Rusije.

"U posljednjih deset dana primijetili smo značajno povećanje broja zahtjeva za nenamjenske kredite. Klijenti ne kažu za što im tačno treba, ali najčešće podižu nenamjenski kredit za putovanja ili hitne popravke na kući. Još kratko vrijeme imamo ponudu za nenamjenski kredit koji možemo izdati u roku od jednog dana. Može se podići u iznosu od 1.000 pa do 30.000 eura", rekli su iz jedne banke.