Bošković potpisao Sporazum o saradnji u oblasti prekograničnih operacija

Ministar odbrane mr Predrag Bošković potpisao je danas u Skadru, sa albanskom koleginicom Oltom Džakom Sporazum između Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Republike Albanije o saradnji u oblasti prekograničnih operacija u okviru misije zaštite vazdušnog prostora (Air Policing). Sporazum je potpisan nakon zajedničke sjednice Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Republike Albanije.

Objavljeno: 03. 07. 2018 - 14:18

Ovaj Sporazum će omogućiti vazduhoplovima oružanih snaga Grčke i Italije, koji obavljaju misiju zaštite vazdušnog prostora Crne Gore, da prilikom vršenja Air Policing misije,  nesmetano prelaze državne granice Crne Gore i Republike Albanije. Na taj način, vršenje Air Policing misije grčkim i italijanskim vazduhoplovima će biti značajno pojednostaljeno.

 

Potpisivanje ovog Sporazuma predstavlja još jednu potvrdu odličnih bilateralnih odnosa dvije zemlje u oblasti odbrambene saradnje.

 

Misija zaštite vazdušnog prostora Crne Gore otpočela je 5. juna 2018. godine, na godišnjicu članstva u NATO. Imajući u vidu ograničene nacionalne kapacitete, u saradnji sa NATO i saveznicima, odlučeno je da će ovu misiju za crnogorske potrebe obavljati Italija i Grčka, po modelu kako je to regulisano upravo u Republici Albaniji.

 

Air Policing je mirnodopska misija i predstavlja jedan od najevidentnijih benefita članstva Crne Gore u Alijansi, budući da za ove potrebe Crna Gora ne treba da izdvaja posebna finansijska sredstva.