Zaštita kože na prvom mjestu: Sunce nikad nije bilo opasnije

Neželjene efekte sunca možete spriječiti ako se od 11 do 17 sati ne izlažete suncu. Dio tijela koji je uglavnom eksponiran ljeti manje je ranjiv od dijelova tijela koje sunčamo samo na plaži.

Objavljeno: 03. 07. 2018 - 15:52

Incidenca kancera u uzrastu do 30 godina je povećana, a rak kože u vrhu je po broju oboljelih kod mladih odraslih osoba. Iako u nastanku karcinoma kože učestvuje više faktora, glavni je pretjerano izlaganje ultravioletnim zracima. To je upravo ono na šta možemo uticati.

Postoje tri glavna tipa sunčevog UV zračenja. Najopasniji su UVC zraci koje u potpunosti apsorbira ozonski sloj. Preostala dva tipa, UVA i UVB, imaju različite efekte na organizam.

Zraci UVA ne izazivaju opekotine. Zbog ovoga oni nisu smatrani odgovornim za nastanak raka kože, ali nova istraživanja dokazala su vezu između UVA i raka kože.

Dugi talasi UVA zraka, međutim, prodiru dublje u donje slojeve kože, gdje proizvode dubok, taman ten. Oni oštećuju vezivno tkivo kože, izazivajući gubitak čvrstine kože, prerano starenje i pojavu bora.

Većinu UVB zraka koji stižu do Zemljine atmosfere presreće ozonski sloj. Istanjenje ozonskog omotača u posljednje vrijeme je, međutim, dovelo do povećanja količine UVB zraka koji dolaze do Zemlje.

Kratki talasi UVB zraka prodiru kroz gornje slojeve kože, oštećuju DNK i izazivaju pigmentaciju kao pokušaj kože da se zaštiti. Smeđi pigment (melanin) prave pigmentne ćelije epiderma (melanociti) koji se nalaze na mjestima gdje epiderm dolazi u kontakt s dermom. Pigment se potom prenosi u ćelije epiderma (keratinocite).

Ako je doza UVB zraka prejaka, koža postaje crvena i upaljena i stvara se opekotina, koja predstavlja ozbiljan alarmni signal koji šalju ćelije kože. Ove iste ćelije potom aktiviraju „sistem popravke“ da poprave nastalo oštećenje.

Što je češće i intenzivnije izlaganje kože suncu, oštećenja postaju sve ozbiljnija i povećava se rizik od pogrešnih popravki i mutacija. Na duže staze ovo može dovesti do izmjene genetskog materijala, hroničnog oštećenja kože, prvih stadijuma raka, kao i samog raka kože.

Indeks UV je međunarodna naučna mjera nivoa sunčevog UV zračenja. Koristi se da opiše jačinu sunca na određenom mjestu i u određeno vrijeme. Indeks ima obim od jedan do 11 i što je on veći, veća je šansa za oštećenje kože.

Izlaganje zračenju u prvoj godini strogo je zabranjeno po preporuci dermatologa, a zaštita je obavezna u djetinjstvu, jer povrede koje tada nastaju povećavaju rizik od raka.