Zajednička briga o zajedničkim vrijednim resursima

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović i potpredsjednica Vlade Albanije Senida Mesi potpisali su danas u Skadru Sporazum o međusobnim odnosima dvije zemlje u oblasti prekograničnog upravljanja vodnim resursima.

Objavljeno: 03. 07. 2018 - 18:35

Sporazum je potpisan nakon zajedničke sjednice vlada Crne Gore i Albanije.

Potpredsjednik Simović je istakao zadovoljstvo zbog prilike da u partnerskoj atmosferi, u duhu očuvanja i unapređenja međusobne saradnje, predstavnici vlada dvije zemlje raspravljaju o zajedničkim ciljevima i težnjama.

Sporazum u oblasti upravljanja vodnim resursima, kako je kazao potpredsjednik Simović, nastao je zajedničkim i kontinuiranim radom crnogorsko – albanske Komisije za vodoprivredu.

2018-07-03-skadar-ceremonija-potpisivanja-zajednickih-dokumenata-7

“Potpisivanjem ovog okvirnog sporazuma, Komisija za vodoprivredu nastaviće sa daljim radom i pojačanim aktivnostima na održivom upravljanju Skadarskim jezerom, Drimom, Bojanom i Moračom, što su ciljne oblasti sporazuma. U pitanju su aktivnosti na očuvanju kvaliteta voda, zaštite  od poplava, uređivanja i održavanja vodotoka, intenzivnije razmjene informacija i pronalaženja fondova za finansiranje ovih aktivnosti”, kazao je potpredsjednik Simović.

Kako je istakao potpredsjednik Vlade, implementacija će zahtijevati zajedničko djelovanje dvije države, zajedničke infrastrukturne radove na zaštiti od poplava i nesmetanom protoku prekograničnih vodotoka, sa posebnim akcentom na rijeku Bojanu, uz kontinuiranu razmjenu svih potrebnih informacija.

Simović je naglasio potrebu iskorišćavanja zajedničkih mogućnosti iz pretpristupnih fondova EU kao i drugih donatora.

„Skadarsko jezero i rijeka Bojana su prepoznati po visokom nivou biodiverziteta i ekonomski važnih vrsta riba, čijom eksploatacijom se obezbjeđuje značajan prihod lokalnog stanovništva. Zbog toga zajednička briga, zajednička odgovornost i zajednička posvećenost očuvanju ovih prirodnih resursa su značajne za naše države. Stoga pripremu i implementaciju Sporazuma o održivom upravljanju resursima ribe na području Skadarskog jezera i Bojane vidimo kao zajedničku neophodnost i obavezu prema životnoj sredini i sektoru ribarstva naših država“, poručio je Simović.

2018-07-03-skadar-ceremonija-potpisivanja-zajednickih-dokumenata-6

Potpredsjednik je istakao da će rad na pripremi i realizaciji sporazuma biti još jedna potvrda da Crna Gora i Republika Albanija demonstriraju istinsku posvećenost ovim pitanjima.

Crna Gora je, kako je dodao potpredsjednik Simović, spremna da sa Albanijom nastavi rad na pripremi i potpisivanju i sporazuma o zaštiti bilja, sporazuma o saradnji u oblasti veterine, kao i sporazuma o saradnji u oblasti bezbjednosti hrane.

“Moramo zajednički doprinositi dosljednom sprovođenju CEFTA sporazuma i ubrzati donošenje odluka o ukidanju već uočenih netarifnih barijera u cilju daljeg povećanja robne razmjene i za dobro privrednih subjekata naših država”, istakao je potpredsjednik crnogorske Vlade Milutin Simović.