Ministar Bošković sa generalnim direktorom Ministarstva vanjskih poslova Izraela

Ministar odbrane mr Predrag Bošković sastao se danas sa generalnim direktorom Ministarstva vanjskih poslova Države Izrael, Juvalom Rotemom koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. 

Objavljeno: 04. 07. 2018 - 12:35

Ministar Bošković naglasio je da Crna Gora i Izrael održavaju tradicionalno prijateljske odnose, te izrazio posebno zadovoljstvo ojačanom saradnjom dvije zemlje u domenu odbrane u posljednjih godinu dana, sa posebnim fokusom na oblasti modernizacije i opremanja, kao i sajber odbrane. Bošković je istakao da Crna Gora, kao najmlađa članica Alijanse teži unaprjeđenju bilateralne saradnje kako sa NATO saveznicima, tako i partnerskim zemljama.

 

Ministar je upoznao sagovornika sa aktuelnim prioritetima i planovima u razvoju crnogorskog odbrambenog sistema, te informisao o konkretnim doprinosima Vojske Crne Gore kolektivnom sistemu odbrane. U pogledu bezbjednosnog aspekta regiona, Bošković je apostrofirao ulogu koju Crna Gora, kao punopravna NATO članica, ima u domenu obezbjeđivanja regionalne stabilnosti, te istakao da ostajemo snažno posvećeni promovisanju politike otvorenih vrata Alijanse.

 

Generalni direktor Rotem pohvalio je napore koje je Crna Gora uložila na polju obezbjeđivanja stabilnosti unutar i van svojih granica, kao i rezultate sprovedenih reformi, koje su rezultirale punopravnim članstvom u NATO. Dodatno, Rotem je istakao da će Država Izrael nastaviti da podržava Crnu Goru u domenu unaprjeđenja nacionalnih odbrambenih kapaciteta i izrazio zadovoljstvo razvojem bilateralne odbrambene saradnje dvije zemlje.

 

Sagovornici su razmijenili mišljenja povodom aktuelne bezbjednosne situacije na međunarodnoj sceni i zaključili da se samo zajedničkim naporima i udruživanjem snaga mogu iskorijeniti bezbjednosni izazovi na globalnom nivou.