Do kraja godine posao za 180 visokoškolaca, evo kolika će im biti plata

U ponedjeljak, 2. jula, počela je realizacija programa “Stop sivoj ekonomiji”, kroz koji je uključeno 180 visokoškolaca, mlađih od 30 godina.

Objavljeno: 05. 07. 2018 - 10:16

Preko agencije za ustupanje, zaposleni su u programu, na odredjeno vrijeme, u trajanju od šest mjeseci. Rade na poslovima sprečavanja neformalnog poslovanja. Rasporedjeni su u Poreskoj upravi (80), Upravi za inspekcijske poslove (60) i Upravi policije (40).  Mjesečna zarada u neto iznosu je 300 eura.

Programi Zavoda za zapošljavanje Crne Gore “Osposobljavanje za rad kod poslodavca” i “Stop sivoj ekonomiji” , uz konstataciju da u potpunosti korespondiraju sa programima koji se realizuju u zemljama Evropske unije, dobili su veoma dobru ocjenu na završnoj konferenciji projekta razmjene stručnog znanja za javne službe zapošljavanja Zapadnog Balkana.
Nedavnom skupu u Budimpešti prisustvovali su direktor ZZZCG Suljo Mustafić, šef Biroa rada Podgorica mr Aleksandar Rakočević, a ispred Vlade, direktorica Direktorata za tržište rada Edina Dešić.

Posebnu pažnju privukao je, i za evropske prilike vrlo inovativan, program “Stop sivoj ekonomiji”, koji se već treću godinu zaredom realizuje u Crnoj Gori. Program ispunjava sve zacrtane ciljeve i po pitanju zapošljavanja mladih, ali i po pitanju uticaja na smanjenje
neformalne ekonomije. Ovakav način saradnje sa različitim institucijama pokazao se veoma dobrim i takav model će u budućnosti biti osnova za saradnju Zavoda za zapošljavanje sa mnogim institucijama koje su u mogućnosti, da kroz slične projekte, prihvate nezaposlena lica, omoguće im učenje i usavršavanje kroz rad, ali da i same na taj način jačaju kapacitete svojih institucija.