Udruženje producenata i reditelja: Iznenađeni smo neinformisanošću članova Savjeta

Udruženje filmskih producenata i reditelja je iznenađeno je nedovoljnom informisanošću određenih članova Senata UCG koji su produkciju stavili van umjetničkog okvira i naveli ove razloge kao dovoljne da se producent prof. Janko Ljumović ne izabere u zvanje redovnog profesora Univerziteta Crne Gore. 

Objavljeno: 05. 07. 2018 - 15:11

„Potrudićemo se da mišljenjem struke dodatno informišemo članove Senata, ali i širu javnost o tome šta je produkcija i koliko je važna u ukupnom umjetničkom procesu, bilo filmskom, pozorišnom ili nekom drugom“, kaže se u saopštenju Udruženja.

Produkcija je, kako se dodaje, neodvojiv segment kreativne, finansijske i organizacione realizacije jednog umjetničkog projekta i svi relevantni dokumenti na domaćem i evropskom nivou prepoznaju producenta kao dio autorskog tima.

„Producenti rade na umjetničkom proizvodu i samim time produkcija mora biti dio umjetničke oblasti. Po akreditaciji Univerziteta Crne Gore, produkcija je stručno-umjetnička oblast te u tom kontekstu problematizovanje oblasti krši akreditaciju, koja je, konačno, i zakonom usvojena. Nije loše napomenuti da se i u regionu, konkretno u Sarajevu i Zagrebu, produkcija takođe tretira kao stručno-umjetnička oblast, a u mnogim zemljama svijeta danas postoje i odvojeni programi za kreativnu produkciju“, dodaje se u saopštenju.

Napomenućemo dodatno da šira javnost itekako prepoznaje značaj producenta jer se na svakoj najavnoj i odjavnoj špici filma prvi kredit dodjeljuje upravo producentu.

„ Ne tako rijetko, producent je istovremeno i reditelj mnogih filmskih i pozorišnih projekata. Pitanje senatora da li je produkcija umjetnost je podjednako bitna kao pitanje da li je umjetnost moguća bez produkcije? Teško da bi se danas mogao osporiti značaj uloge producenta u kreiranju umjetničkog djela, kako u kreativnom tako I u ekonomsko-administrativnom dijelu. Jednu ovakvu funkciju prepoznao je čitav svijet, pa su i velike svjetske nagrade poput Oskara, Zlatnog globusa i mnogih drugih dobijali producenti kao pokretači i vlasnici prava ovih umjetničkih djela. Kao Udruženje se ograđujemo od bilo kakvih političkih i drugih insinuacija jer je naša uloga da štitimo isključivo značaj struke koju predstavljamo i ovim putem molimo senatore i sve zainteresovane da nam se obrate ukoliko imaju potrebu za dodatnim razjašnjenjima vezanim za profesiju producenta“, zaključuje se u saopštenju.