Serija „Succession“: Satira šutnuta u prepone

U jednom momentu umirete od smijeha, u drugom gledate kako se vaš komedijaš pretvara u čudovište. Najbolji primjer? Logan Roj, njegov unuk i igra „Ja u svoj šešir stavljam...“ u briljantnoj petoj epizodi!

Objavljeno: 06. 07. 2018 - 14:49

Zamislite seriju „Game of Thrones“, ali samo sa Lanisterima – i imaćete predstavu što vas čeka u novoj HBO drami „Succession“ („Nasljednici“). Malo je reći da je porodica medijskog mogula Logana Roja (upečatljivi Brajan Koks) nalik gnijezdu punom nečega što je nastalo parenjem poskoka, škorpiona, lešinara i hijena. Članovi familije Roj su prepotentni, razmaženi, vulgarni, površni, narcisoidni, otrovni, bolesno ambiciozni, odbojni, nikakvi – užasno fascinantni. Džesi Armstrong osmislio je perverzno privlačne likove, tjerajući milione da počnu da navijaju za onih ogavnih 0,01 posto bogatih koji im kroje sudbine – proklet bio.

02-suceljavanje

Besramne spletke

Prva od pet do sada emitovanih epizoda desetodjelne drame ne djeluje obećavajuće na početku.

Tačnije, teško je zapaliti se za seriju koja tako sporo gori, a epizode traju po 60 minuta, u doba kada svako malo iskaču vrhunski TV projekti. Ipak, dok epizode odmiču, postajete sve zagrijaniji za besramne spletke u bestijarijumu porodice Roj. U četvrtoj epizodi kapirate da ste postali potpuno zavisni, a u petoj mrzite sebe zbog toga što jedva čekate novu dozu najodvratnijih ljudi na planeti koje ne možete da mrzite.

Nakon što Logan završi u bolnici nastupa haos u mogulskoj porodici. Osamdesetogodišnji patrijarh najavio je penzionisanje prije nego što mu je pozlilo, pa njegov sin Kendal (Džeremi Strong) počinje da se sprema da preuzme tron. No, to se ne dopada ostaloj djeci, najstarijem Konoru (Alan Rak) i najmlađem Romanu (Kiran Kalkin) i ćerki Šiv (Sara Snuk), niti Loganovim poslovnim saradnicima od kojih svako ima neku tajnu agendu.

Međutim, mreža njihovih laži postaje sasvim bezazlena po Kendala u trenutku kada ovaj bivši zavisnik, koji daje sve od sebe da postane uzorni šef, suprug, sin i brat, shvati da se Logan predomislio. Tata ne ide nikuda. To nije loše samo zbog toga što je uvalio medijsku kompaniju „Waystar Royko“, petu po veličini u svijetu, u dugove, ili što je kučkin sin koji maltertira svakoga osim suprugu Maršu (opasna Hiam Abas).

03-juan

Vajb rijalitija

Problem je u tome što je napad ostavio posljedice. Logan gubi kontrolu na momente – mokri u sinovljevoj kancelariji, uzima ćerkinu ruku i stavlja je na međunožje, preliva šoljicu kafe sipajući cijeli bokal u nju...

Niko ne može da bude siguran, dok se bandoglavi starac penje da održi govor na dobrotvornom balu, da iz njegovih usta neće izaći bale, antisemitizam ili mađioničarska vrpca od uvezanih svilenih maramica. Nego, tvrdoglavi pokvarenjak ne sluša nikoga, odbijajući da prihvati da je ono što Kendal misli da jeste – dinosaurus koji se oglašava posljednji put prije nego što će ga zbrisati meteorit.

04-ramon

Odnosi u disfunkcionalnoj porodici Roj ispunjeni su antipatijom, dubokim prezrenjem i makijavelističkom sumnjom svih prema svima. Bacajući „F“ bombe svakog minuta, vrijeđajući se i maltretirajući, članovi izgledaju kao takmičari u rijalitiju u kom se bira najveći šu*ak.

Elegantni ujedi

Ovaj utisak pojačava čudnjikava, drmusava ručna kamera, montaža i naglo zumiranje, na koje se na početku teško navići, a zbog kojih šou vuče na vizuelni dodir kultne serije „The Office“.

Dok ih slušate kako pričaju gluposti, blamiraju se izjavama ili okrutnostima uništavaju jedni druge - sve vrijeme imate utisak da ste voajeri u porodici Roj. Jer ko bi, zaboga, mogao da priča i radi takve stvari (na primjer, Romanove perverzije), kad bi znao da ga neko vidi i čuje – ako već nije pion u rijalitiju?

Zbog inteligentnog humora „Succession“ na momente snažno podsjeća na vrhunske političke satire kao što je „Veep“ i urnebesne komedije poput „The Office“ i „Arrested Development“. Naravno, temelj na koji Armstong dodaje ove elegantne ujede satire počiva na okrutnim igrama moći iz fantastičnog serijala „Billions“. Slobodno se može reći da je ovo odgovor HBO-a na genijalnu tvorevinu Šoutajma.

05-greg

Snaga lešinara

„Succession“ djeluje svježe i hiperzanimljivo baš zahvaljujući momentima kada drama a-la-Billions udari u prepone komediju u „Arrested“ ili „Veep“ fazonu. U jednom momentu umirete od smijeha, a u drugom gledate kako se „komedijaš“ pretvara u čudovište. Najbolji primjer? Logan, njegov unuk i igra „Ja u svoj šešir stavljam...“ u briljantnoj petoj epizodi!

Armstrong koristi sličan pristup i kada je riječ o izgradnji likova. Loganov budući zet Tom (urnebesni Metju Mekfejden) na početku izgleda kao tupava paćenička ulizica. I on to jeste – ali, takođe ima i lešinarske sposobnosti, što demonstrira maltretirajući svačijeg potrčka Grega (simpatični Nikolas Braun) u istom stilu u kom „veliki momci“ muče njega.

U petoj epizodi uveden je lik Juana (ubjedljivi i vječito potcijenjeni Džejms Kromvel), Loganovog starijeg brata, ogorčenog čovjeka koji je pobjegao na ranč u Kanadu da čita Bertranda Rasela da bi se sačuvao od dekadencije porodice. Ko zna koliko još ovakvih neočekivanih pripovjedačkih i glumačkih poslastica Armstrong ima u rukavu... Zbog toga vrijedi istrpjeti usporeni početak i uroniti u ovaj do zla boga izopačeni, lanisterski svijet. 

06-tom

Inteligentna veza sa Merdokom

Zbog narcisoidnosti, površnosti i potpune nesvjesnosti o svijetu koji se nalazi izvan njenog zlatnog zamka, porodica Roj podsjeća na nenormalne Blutove iz komičnog serijala „Arrested Development“. Ipak, i to ne samo zbog vladanja medijskim carstvom, Logan je oličenje Ruperta Merdoka. Armstrong je, inače, autor još neproduciranog scenarija „Murdoch“, pa nikoga ne bi trebalo da začudi što je „Succession“ prožet inteligentnim aluzijama na Merdokov „Fox News“, trampovski odnos prema medijima, lažne vijesti, senzacionalizam i mahinacije. Armstong ih umeće na genijalan način, pretvarajući Logana u izvor frustracije i plači-smijeha gledalaca koji mrze sebe same što se smiju takvom lešinaru.

 

FOTO: hbo.com / screenshot / indiewire.com / tvtime.com