Deset manje poznatih pjesama iz eks-Ju filmova

Nemoguće je zamisliti „Ko to tamo peva“, „Dom za vešanje“ i „Skupljače perja“ bez kultnih pjesama „Sviće zora“, „Ederlezi“ i „Đelem, đelem“. Ovakvih muzičkih momenata nije malo na velikom platnu, ali mnogi su nepravedno zaboravljeni

Objavljeno: 08. 07. 2018 - 11:48

Možete li da pomenete kultni film „Ko to tamo peva“ (Slobodan Šiljan, 1980), a da se odmah ne sjetite dva veseljaka koji sviraju harmoniku i pjevaju „Sviće zora“? Da li je moguće zamisliti Kusturičin „Dom za vešanje“ bez pjesme „Ederlezi“? Ili remek-djelo „Skupljači perja“ (Aleksandar Petrović, 1967) bez scene u kojoj se Bekim Fehmiu rastavlja sa sopstvenom dušom slušajući kako Olivera Katarina pjeva „Đelem, đelem“? Naravno da ne možete, jer bi se savršeno raspoređeni broj hromozoma ovih filmova totalno poremetio bez njih.

Ovakvih muzičkih zgoditaka nije malo u eks-Ju kinematografiji. Nažalost, neki su manje-više nepravedno potcijenjeni i zaboravljeni. Odlučili smo da se prisjetimo takvih pjesama, izvođača i autorki uoči dolaska jedne od njih na ljetnje prašenje u Crnu Goru. Upravo sa njom i otvaramo listu!

 

Anica Dobra

Cveta trešnja

Kada se pomene Anica Dobra, koja početkom avgusta nastupa na nikšićkom Bedem festu, sa razlogom odmah pomislite na soundtrack „Crnog bombardera“. Pjesme „Svečane bele košulje“, „Hodam sad kao zombi“ i „Mjau, mjau“ postale su njen zaštitni znak. Ipak, neprikosnovena je „Cveta trešnja“ iz filma „Sabirni centar“ (Goran Marković, 1989). Ako vas ne prođe jeza dok Anica i hor Lola pjevaju stihove Dušana Kovačevića, koje prati muzika Zorana Smijanovića - i kamen ima više emocija od vas!

 

Ivana Smolović

Daj mi sve

Ako ste gledali „Šejtanovog ratnika“ (Stevan Filipović, 2006) ili ga volite ili ne možete da ga smislite – sredine nema. No, što god da mislite o filmu, morate da cijenite muzički momenat sjajne Ivane Smolović. Znamo, znamo – nikad čuli. Ipak, ako potražite pjesmu „Daj mi sve“ na Ju tjubu sve će vam biti jasno. I nejasno. Gdje li se, zaboga, ovakav vokal skriva duže od deset godina?!

 

Vlatko Stefanovski

Nebeska udica

Teško je odabrati samo jedno ostvarenje sa Nebojšom Glogovcem za bilo koju eks-Ju filmsku listu, ali posao nam je umnogome olakšao makedonski maestro. Vlatko Stefanovski je maestralno dopunio radnju filma „Nebeska udica“ (Ljubiša Samardžić, 2000) – od uvoda, do kultne scene „Kako se postaje šampion“.

 

Vlada Divljan

Samo jednu ljubav imam

Ako ste pogledali film „Čekaj me, ja sigurno neću doći“ (Miroslav Momčilović, 2009), sigurno vam je u ušima ostao instrumental Vlade Divljana koji je ispratio gotovo svaki dijalog. Kako je govorio, riječi ove pjesme došle su mu slučajno, nakon premijere filma, kada je slučajno nabasao na pjesmu Arsena Dedića na televiziji. Inspirisan velikim meštrom i svojom suprugom, završio je tekst. I jedna od najljepših domaćih balada je rođena.

objektiv2

 

Savić i Mladenović

Promeni ploču

Kada govorimo muzici za „Crnu Mariju“ (Milan Živković, 1986) ne možemo da zaobiđemo Sonju Savić i „Mesec je sam plovio“. Ipak, „Promeni ploču“ je svjedok jednog vremena, ideala, kulture - i prije svega genijalni spoj Milana Mladenovića i Sonje Savić.

 

Jovana Nikolić

Listaj goro

Tragičnu radnju filma „U ime oca i sina“ (Božidar Nikolić, 1999) ispratila je i više nego dostojna muzika. Kad je riječ o pjesmi „Listaj goro“, teško je oteti se čudnjikavom utisku. Kako nešto tako prapotopsko može da bude tako mlado? Ne znamo, ali taj „specijalni efekat“ proizveo je kompozitor Aleksandar Milić Mili.

 

Meso

Rizlu imaš

„Munje“ (Radivoje Andrić, 2001) je definitivo jedan od onih filmova koje ste gledali više puta. Ipak, pjesmu „Rizlu imaš“ grupe Meso zapamtili ste već „na prvu“. Ali, 'ajd sad... Pravda za sve nas koji smo na prvo slušanje čuli da Lola (Milica Vujović) pjeva: „VIZU imaš, a ličnu kartu nemaš...“

objektiv3

 

Džentlmeni

Slomljena srca

Rijetko kad se dogodi da neki film, naročito domaći, može da izađe na crtu knjizi po kojoj je rađen. Ipak, zbog „Lajanja na zvezde“ (Zdravko Šotra, 1998) je to pošlo za rukom i nije netačna konstatatacija da je zbog njegovog filma istoimena knjiga Milovana Vitezovića pala u drugi plan. Kako radnja prati šezdesete godine vijeka za nama, muzika je išla u korak sa njom. Ovog puta izdvajamo Džentlmene i „Slomljena srca“, ali sigurno ne bismo pogriješili da smo odabrali „Čudnu devojku“, „Pogledaj kroz prozor taj“ ili „Sve veliko postalo mi malo“.

 

Oliver Mandić

Odlazim, a volim te

Kada pomislimo na izdanike stare, gospodstvene beogradske kaldrme ne možemo da ne pomenemo Dragana Nikolića i Dušana Prelevića. Upravo po Preletovom scenariju, Aco Bošković snimio je „Poslednji krug u Monci“ (1989) u kom je Gaga majstorski dočarao lik Urketa. Baladom „Odlazim, a volim te“ i instrumentalima Oliver Mandić uspio je da isprati obje Urketove priče – i ljubavnu, i onu drugu. I učinio je svoju pjesmu besmrtnom.

objetiv4

 

Piloti

Zaboravljeni

„Zaboravljeni“ (Darko Bajić, 1988) dokaz je da najljepše filmske priče zasigurno jesu one istinite. Ovo je jedno od onih ostvarenja koja bude empatiju i tjeraju nas da osjetimo grižu savjesti zbog svih stvari koje tako malo cijenimo. Zajedno sa filmom, rodila se istoimena, jedna od najljepših balada u prošlom vijeku. Pilotima je pošlo za rukom nam u četiri minuta naprave dostojan siže ove storije - i svaka im čast na tome!

 

Svetlana VIŠNJIĆ

 

FOTO: fcs.rs / youtube.com