I zgarišta mogu postati magična

Ove sedmice za čitaoce Objektiva najbolje i najgore naslove iz svijeta filma, TV-a i muzike izdvaja glumica Branka Femić-Šćekić.  

Objavljeno: 08. 07. 2018 - 12:12

ZGRABI

FILM

Na vrhu liste su filmovi koje sam gledala nekoliko puta i kojima ću da se vraćam sve dok baš sve replike ne budem znala napamet: „Cinema paradiso“, „English Patient“, „Love Actually“, „La vita e bella“, „Godfather“... Vjerovatno tek dolaze oni kojima ću proširiti ovu listu.

Volim dobre drame uz dodatak trilera, romanse i istorijskog ili biografskog filma i tople ljudske priče. Pomenula bih „Incendies“ („Zgarišta“ - fantastična drama o sudbini žene na Bliskom Istoku u ratnom okruženju), „The Life of Others“ (priča o službeniku tajne policije u Istočnom Berlinu 1984. godine) i nedavno odgledan „The Secret in Their Eyes“ (divan argentinski film, opet miks drame, trilera i romanse). Gledajući ove filmove u pojedinim scenama bih prestajala da dišem pod utiskom magije priče i načina na koji je ispričana.

Volim francuske komedije, a zahvaljujući prijatelju i kolegi Emiru Ćatoviću ovih dana otkrivam fantastičnu iransku kinematografiju.

Serije uveliko osvajaju prostor sedme umjetnosti. Volim „Breaking Bad“, rado se vratim na „Treći kamen od Sunca“, spremam se za „Peaky Blinders“, a raduje me dolazak TV HBO u region - vjerujem da će i u Crnoj Gori uskoro biti više posla za sve ispred i iza kamere.

 

TV

U našoj porodici postoje tri grupe kanala koji se prate: dječji, sportski i koji se bave prirodom, putovanjima i kuvanjem.

Trudimo se, ipak, da što manje gledamo televiziju i da TV prijemnik bude uključen sa povodom. Međutim, ne sjećam se kada sam neku emisiju odgledala od početka do kraja. I paradoksalno, za to uglavnom koristim internet, pa ono što je proizvedeno na televiziji, a zanima me, odgledam onlajn.

Volim emisije „Sasvim prirodno“ i „Tako stoje stvari“. Takođe, i dvije emisije koje se rade u formi intervjua - „Balkanskom ulicom“ i „TV lica kao sasvim normalan svet“. Drage su mi zbog autora i njihovog posvećenog pristupa sagovornicima, punog žara i poštovanja, ali i nezaobilazne ležernosti.

Voljela sam da gledam i emisije o kulturi „Rez“ i „Zavjesu“, pratim „Art“ i zanimljiva mi je forma „Star magazina“. Crnogorskoj TV produkciji fali emisija koje se bave kulturom. Nedostaje nam i više igranog dječjeg i obrazovnog programa.

Pošto je aktuelno prvenstvo u fudbalu, bacim pogled na TV, ali ipak se ne zadržim duže od nekoliko minuta. Prednost dajem Olimpijadi koja je televizijski praznik. Pratim je kad god mogu, posebno atletiku, odbojku i košarku, a zimi umjetničko klizanje.

 

MUZIKA

Televizor mi zapravo najviše služi za slušanje muzike. Postoji lista radio-stanica na kojima uglavnom biram šezdesete, osamdesete i cool jazz. Proljeće sam provela slušajući Gregorija Portera.

Moj muzički ukus je širok... Posebno volim muziku koja pripada novom valu, strane rok klasike, volim i dobar hip-hop, rege, nekada mi prija i klasična muzika, a obožavam kafane u kojima svira tamburica.

Ne mogu da odredim ukus prema pravcu, valjda zato što je muzika prema mom mišljenju, u odnosu na sve ostale, ipak posebna umjetnost. Naravno, mogu da se odredim prema dobroj muzici i onome što mi u određenom trenutku prija. Veoma cijenim talentovane, vrijedne, dobre muzičare. Kada imam priliku da takve slušam uživo, to je čudesno iskustvo i pomalo mi je žao što ne umijem da sviram.

objektiv9

ZAOBIĐI

FILM

Ne volim američke blokbastere i horore. Prve jer jednostavno ne vidim smisao, ne djeluju na mene. Čak mi nijesu ni zabavni, ni uzbudljivi. Samo trošenje vremena. Sudeći prema zaradama, među rijetkima sam. Horore ne volim da gledam jer su horori. Mislim da je to posljedica toga što sam prerano odgledala „Vrisak“.

TV

Ne gledam sapunice. Rijaliti programe bih ukinula. Opet, sudeći po gledanosti, većini gledalaca se to ne bi dopalo.

MUZIKA

Moje uho s uživanjem reaguje na mnogo žanrova, ali neki, valjda novi, tumačim ga kao kombinaciju turbo folka i hip-hopa, nikako ne mogu da slušam. Djeluje iritantno.

 

FOTO: Dado Ljaljević / leblogdericgranier.or