Bez časova ostaje osam kliničara

Četvoro profesora Medicinskog fakulteta izgubiloje normu časova, a postoji mogućnost da se to dogodi za još njih četvoro, potvrdio je Pobjedi dekan ove visokoškolske ustanove Goran Nikolić.

Objavljeno: 12. 07. 2018 - 06:20

On je naglasio da su u ovom ciklusu izbora u zvanje, za razliku od ranije, počeli sa striktnom primjenom Statuta i da se za razliku od ranije, kada se pojedinom nastavnom kadru gledalo kroz prste, sada strogo poštuju norme.

Nikolić je ispričao za Pobjedu kako on ne uvodi neka posebna pravila na fakultetu, već se samo insistira da se poštuju odredbe Statuta, koje su jasne: onaj ko nema normu časova ili ne radi u bazi Medicinskog fakulteta ostaće bez časova.

“To pitanje je ranije i profesorica (Radmila)Vojvodić dok je bila rektorka pokrenula. Traženo je da se poštuju osnovne statutarne odredbe za izbor u zvanja”, rekao je Nikolić.

Dodao je da se na osnovne statutarne odredbe do sada nekima “gledalo kroz prste, te da takvih slučajeva više neće biti”.

Pojasnio je da na Medicinskom fakultetu radi 59 nastavnika, odnosno profesora, od čega je njih devet stalno zaposleno na Univerzitetu Crne Gore.

Prema njegovim riječima, oni neće ostati bez fonda časova (imaju četiri časa sedmično), jer su angažovani na nekim bazičnim predmetima. Na udaru su, međutim, kliničari, koji imaju ugovor za stalno u nekoj bazi Medicinskog fakulteta, najčešće u Kliničkom centru.

Oni odrađuju dopunsku nastavu na fakultetu, a odredba Statuta kaže da treba da imaju po dva časa u semestrima, ili četiri u jednom semestru.

“Najveći broj kliničara neće ostati bez časova. Sada je četvoro ostalo bez norme, a možda još četvoro ostane bez časova… Ti časovi će se prerasporediti na one koji ostaju. To ima svoju proceduru”, naveo je on.