Čović: Hrvati imaju sindrom malih, prati ih mantra da su stvoreni da mrze Srbe

Nebojša Čović, novi predsjednik Sportskog društva Crvena zvezda, u svom stilu prokomentarisao je plasman Hrvatske u finale Svjetskog prvenstva.

Objavljeno: 12. 07. 2018 - 12:44

Fudbaleri Hrvatske napravili su istorijski uspjeh i plasirali se u finale Svjetskog prvenstva u Rusiji, pobjedom nad Engleskom sa 2:1 poslije produžetaka. 

"Moram da im čestitam. Mislim da je Novak to dobro definisao. Onaj dio u kojem je objasnio što je sport", rekao je Čović u jutarnjem programu televizije Prva. 

"Maksimalno su posvećeni, maksimalno dobri. Imaju dobar ambijent i dobro su vođeni. Kod nas sam to vidio, ali i nijesam. Skoro svi igrači su prošli Mamićevu školu, znamo što je on, ali nijesam vidio da su za menadžera imali Faljija Ramadanija, kao što je to slučaj u Srbiji. Ne znamo što se desilo sa našom omladinskom selekcijom koja je bila svjetski šampion", dodao je Čović uz sporadične kritike na račun selekcije Srbije. 

On se potom osvrnuo i na činjenicu da su pojedini hrvatski reprezentativci "miješali politiku u sport i neprimjereno proslavljali pobjede". 

"Moram reći da i dalje imaju sindrom malih - u smislu kompletnog marketinga i priprema kako sve to slave. Oni slave inateći se prema Srbiji. To su ulični svirači, pjevači po ulicama… Treba da se odmaknu od mantre koja ih prati - da su stvoreni da mrze Srbe". 

Čović je istakao da je imao favorita na Mundijalu, ali da nije navijao ni za koga osim Srbije. 

"Nijesam navijao za Hrvatsku, nijesam navijao ni za koga, osim što su moje simpatije bile prema Brazilu. Oni su ispali u četvrtfinalu. Za Britance nijesam mogao da navijam jer je njihova spoljna politika uvijek bila okrutna prema nama. Ako bih uveo politizaciju za Hrvate, ne bih ih ni spomenuo. Ali to je sport". 

Za kraj, ističe da se time stvara još napetija situacija između dvije zemlje. 

"Time što sam rekao da su Hrvati dobri u fudbalu, nijesam manje ili više Srbin. Želim samo da budem normalan čovjek, a vidim da je to teško u ovim vremenima", zaključio je Čović.