Tramp prijetio, članice posvećene NATO-u

Lideri Sjevernoatlanskog saveza (NATO) održali su vanredni sastanak zbog prijetnji američkog predsjednika Donalda Trampa. Tramp je ponovo napao saveznike zbog izdvajanja za odbranu i evropske trgovinske prakse.

Objavljeno: 12. 07. 2018 - 14:46

Njemačka državna novinska agencija DPA javlja da je američki predsjednik Tramp zaprijetio liderima saveznih zemalja da će SAD napustiti NATO ukoliko svi saveznici ne povećaju izdvajanja za odbranu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas novinarima u Briselu da su na vanrednoj sjednici NATO-a "svi pokazali jasnu opredeljenost za NATO".

Ona je rekla novinarima da je američki predsjednik Donald Tramp ponovo pokrenuo temu bolje raspodjele tereta kada je u pitanju izdvajanje za odbranu među članicama NATO o čemu se, kako je navela, mjesecima raspravlja.

 

Tramp: Ja sam genije

 

Rojters navodi da je Tramp ponavio svoj dobro poznati stav da članice EU ne izdvajaju dovoljno novca za odbranu, odnosno NATO, što se Americi ne sviđa, a u jednom momentu se čak njemačkoj kancelarki obratio koristeći njeno ime: "Angela, zaista moraš nešto da učiniš po ovom pitanju".

 

Inače, kako su ranije prenijele agencije, na drugi dan samita Tramp je kasnio čitavih pola sata, a prije nego što je i ušao u salu gdje se održava samit, američki predsjednik je nizom tvitova "napadao" članice saveza.

Po završetku današnje sjednice u Briselu, američki predsjednik obratio se medijima. On je tom prilikom rekao da su SAD do sada za finansiranje NATO izdvajale 70 do 90 odsto, u odnosu na druge zemlje, i da to uopšte nije fer.

 

"Sada smo se dogovorili da se to promijeni. NATO članice su pristale da izdvajaju više novca i mi smo srećni. Više trošenja novca za NATO ne odgovara Rusiji. SAD su snosile najveći dio tereta. Današnji sastanak bio je fantastičan. 29 država je pristalo da poveća izdvanja za odbranu, pa tako i Njemačka", istakao je Tramp i dodao da mu je njemačka kancelarka rekla da je Njemačka spremna da ubuduće učini više po pitanju i NATO-a i gasovoda iz Rusije.

 

Istakao je i da su SAD bile i ostale posvećene NATO savezu, ali da se neke stvari moraju promijeniti. SAD imaju najbolje oružje na svijetu i da bi članice Alijanse trebalo više da kupuju takvo oružje, poručio je Tramp.

 

Na pitanje novinara da li će promijeniti "ploču" čim uđe u predsjednički avion i napusti Brisel, Tramp je odgovorio: "Ne, ja sam konzistentan po tom pitanju. Ja sam genije."

 

Tramp je, u seriji tvitova, napisao da "predsjednici pokušavaju neuspješno godinama da od Njemačke i drugih bogatih NATO zemalja dobiju više za svoju zaštitu od Rusije", prenijela je agencija AP.