Tramp u prvoj posjeti Velikoj Britaniji

Američki predsjednik Donald Tramp doputovao je u prvu zvaničnu posjetu Velikoj Britaniji, tokom koje će se sastati sa premijerkom Terezom Mej i kraljicom Elizabetom II.

Objavljeno: 12. 07. 2018 - 21:29

Na aerodromu u Londonu Donalda i Melaniju Tramp dočekao je u ime premijerke, ministar za međunaraodnu trgovinu Lajam Foks, a pozdravio ga je i kraljičini izaslanik, prenosi B92.

To je prva Trampova posjeta Velikoj Britaniji od kad je postao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), a uoči dolaska on je rekao da mu ne smetaju protesti protiv njega u Londonu. 

"Mislim da me mnogo vole u Ujedinjenom Kraljevstvu, mislim da se slažu sa mnom po pitanju migracije", rekao je Tramp. 

Tramp će, kako je ranije najavljeno, prisustvovati "večeri crnih kravata", čiji će domaćin biti britanska premijerka u palati Blenhajm u blizini Oksforda, rodnom mjestu Vinstona Čerčila. 

Narednog dana, Tramp i Mej posmatraće održavanje vježbe britanske vojske, a potom otputovati u seosku rezidenciju premijerke u Bakingemširu, gdje će imati bilateralne razgovore. 

Predsjednik i prva dama SAD potom će otputovati u zamak Vindzor, gdje će se u petak popodne sastati s britanskom kraljicom. Po završetku turneje, Tramp i Melanija otputovaće za Škotsku, gdje planiraju da provedu vikend.