SINĐELIĆ: U Crnoj Gori treba da se pomogne, neko veliki bi bio zahvalan

Suđenje optuženima za pokušaj terorizma na dan izbora 16. oktobra 2016. godine, nastavljeno je danas u Višem sudu u Podgorici.

Objavljeno: 18. 07. 2018 - 13:05

TOK SUĐENJA:

13:06 Sudija Mugoša je prekinula današnji pretres zbog Maksićevog zdravstvenog stanja. Suđenje se nastavlja u petak, 20. jula, u 9 časova.

13:04 Sud je naredio vještačenje Sinđelićevih telefona „nokia“ i „CAT“.

13:02 Branilac optuženog Dragana Maksića je kazao da je njegovom klijentu pozlilo u pauzi. Maksić je potvrdio da se ne osjeća dobro.

13:00 Tužilac Saša Čađenović zahtijeva da se pročitaju određene Sinđelićeve poruke.

12:57 Suđenje je nastavljeno.

12:37 Sutkinja je dala desetominutnu pauzu.

12:35 Sud je odlučio da ne čita poruke od 21. do 27. oktobra 2016, „jer se radi o istim porukama koje su privatne sadržine“.

12:30 Čitaju se poruke iz oktobra 2016.

11:55 Vijeće je odlučilo da se ne čitaju poruke sa jednog od brojeva, jer je riječ o privatnim porukama koji nisu u vezi s potupkom.

11:45 Većina pročitanih Sinđelićevih poruka je nerazumljive sadržine.

11:20 Čitaju se SMS poruke Saše Sinđelića.

11:10 Branilac Radosavljević je zatražio da se preslušaju propušteni pozivi s porukom operatera.

11:05 Suđenje je nastavljeno. I dalje se preslušavaju razgovori na ruskom.

10:31 Sudija je dala pauzu, pretres se nastavlja u 11 časova.

10:21 U prevodu jednog od preslušanih razogovora navodi se, između ostlog, sljedeće:

Ja ću ti negdje do 12 javiti gdje će se šta dešavati i šta treba fotografisati“.

10:05 Preslušavaju se telefonski razgovori na ruskom jeziku.

9:53 Sinđelić je u novom preslušanom razgovoru kazao da u Crnoj Gori hitno treba da se pomogne, da se da podrška, „da izađu na trg“.

Neko baš veliki bi bio zahvalan da to bude kako treba“, saopštio je Sinđelić sagovorniku.

9:40 U jednom razgovoru Sinđelić nepoznatom licu govori:

Ako pobijedi kriminalac Milo, oni će da uđu u NATO. Zato treba organizovati Srbe u Crnoj Gori, da podrže tu srpsku listu, to je DF, i da svi izađu na trg kako znaju i umiju. Treba izvesti mnogo naroda da ne mogu da ih rastjeraju. Sad je pitanje opstanka: ili će Crna Gora da bude slobodna država, ili će taj kriminalac da je uzme pod NATO kontrolu. On nema drugi izbor osim da upotrebi silu protiv sopstvenog naroda. Zato treba organizovati Srbe koliko se može, da se zajedno drže, da izađu, da to bude mirno koliko je god moguće. Ako upotrebi silu, treba da se odbrane. Ulaskom u NATO postaju direktni neprijatelji, neće im se oprostiti“.

9:15 Preslušavaju se telefonski razgovori svjedoka saradnika Saše Sinđelića, dobijeni mjerama tajnog nadzora.

9:12 Sudija Mugoša je saopštila da se ne radi ni o kakvom skandalu, „jer tužilac nije povezivao ko su lica“.

Proglašavate za skandal nešto o čemu nemamo pojma“, naglasila je sudija.

9:10 Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić saopštio je da je ovo faza postupka u kojoj se činjenice iznose, a ne konstatuju.

Zamolio bih vas da ne radite ove stvari, jer one nemaju veze s postupkom. To nije moralno, uzdržite se nečasnih radnji“, istakao je on.

9:07 Advokat Dušan Radosavljević kazao je da je tužilaštvo na prošlom ročištu napravilo skandal. 

„Tužilaštvo je saopštilo da je DNP 2015. i 2016. kupovao karte za jednu djevojčicu. Bolovala je od raka, dva puta je operisana u Beogradu, njena familija se obratila DNP-u za liječenje. Na osnovu dokumentacije Kliničkog centra Crne Gore, odobrena je pomoć za liječenje u vidu kupovine avionskih karata. Iskreno se nadam da uvaženi kolega nije imao ove informacije. Ako ih je imao, smatram da je to beskrupulozno, da se bolest jednog djeteta koristi za optužbe protiv mog branjenika“, istakao je on.

9:05 Sudija Mugoša je konstatovala prisustvo optuženih, odbrane i tužilaštva.

 

Pred vijećem sudije Suzane Mugoše za krivično djelo pokušaj terorizma odgovaraju ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov – kojima se sudi u odsustvu – kao i srpskim državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću.

Na optuženičkoj klupi su Bratislav Dikić, lideri Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević i Andrija Mandić, kao i Mandićev službeni vozač Mihailo Čađenović.

Optužnicom su obuhvaćene i srpske državljanke Kristina Hristić i Branka Milić, koje se brane sa slobode, kao i njihovi sunarodnici Srboljub Đorđević, Dragan Maksić i Milan Dušić, koji su u pritvoru.

Postupak je protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića je razdvojen.