Slika i karikatura

Ovalni kabinet: Donald Džon Tramp pozira sa telefonskom slušalicom u ruci, zagledan u kameru objektiva, a iza njegovih leđa, sa slike okačene na zidu, smiješi se Vladimir Vladimirovič Putin.

Objavljeno: 20. 07. 2018 - 06:18

Fotomontaža na naslovnoj strani Pobjede je sarkastični komentar na Trampovu izjavu da su Crnogorci ,,snažni i agresivni“ te da mogu započeti Treći svjetski rat.

Ali i - razotkrivanje realnosti. Jer, kada general Vesli Klark kaže da Tramp ,,govori rusku priču“, ili kada senator Mekejn ustvrdi da američki predsjednik ,,igra kako Putin želi“, oni suštinski opominju da kroz Trampa trbuhozbori njegov ruski kolega. I baš zato, zasluženo, na ilustraciji ruski predsjednik je izviše američkog predsjednika. Majstor (master) iznad šegrta (apprentice).

Slika sa naslovnice Pobjede je, istovremeno, svojevrsni omaž neumrloj ideji Zulfikara Zuka Džumhura, slavnog pisca i putopisca, slikara i karikaturiste, tvorca ,,Hodoljublja“.

U beogradskoj Politici je Džumhur, u vrijeme razlaza Josipa Broza Tita sa Josifom Visarionovičem Staljinom, u ono slavno doba kada je Jugoslavija rekla istorijsko Ne i kada je prijetila invazija vojske Kominforma objavio karikaturu: Karl Marks sjedi za radnim stolom, a iza leđa i iznad glave - uokvireni Staljinov portret.

Taj će crtež proslaviti Džumhura i jugoslovensko Ne. U godinama poslije ta će genijalna karikatura postati zaštitni znak političkog identiteta Jugoslavije, simbol duha otpora malih protiv moćnih.

Zato smo u legendi pored slike sa jučerašnje naslovne strane Pobjede zapisali: ,,Ilustracija, posvećeno Zuku Džumhuru“.

Drži li onaj Tramp stvarno Putinovu sliku na zidu? Jučerašnje, jednostavno i iskreno, pitanje jednog postarijeg čitaoca Pobjede, savremenika onog doba kada su socijalističke mase pjevale ,,Amerika i Engleska biće zemlja proleterska“, nije bilo samo znak nerazumijevanja Trampovog nezgrapnog ponašanja.

Već dokaz da ona Zukova karikatura traje. Samo se likovi mijenjaju.